У початок

МЕА: доходи росії від експорту нафти у січні зросли на $700 млн

У січні видобуток нафти й конденсату в росії знизився на 50 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з груднем, до 11,24 млн б/д, повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

За його даними, нафтовий експорт росії зріс майже на 300 тис. барелів, до 8,2 млн б/д, постачання до Європи знизилися на 450 тис. б/д. Експорт нафтопродуктів залишився на рівні 3,1 млн барелів, доходи від нього минулого місяця МЕА оцінило у $13 млрд — на $0,7 млрд більше, ніж у грудні.

За даними агентства, видобуток нафти в росії в січні знизився на 160 тис. б/д порівняно з рівнем, який був до початку повномасштабної війни, розв'язаної росією на території України торік у лютому, і на ринки було відвантажено 8,2 млн б/д.

«Незважаючи на санкції, видобуток і експорт російської нафти збереглися на відносно хорошому рівні. Країні вдалося переспрямувати постачання сирої нафти в Азію, й обмеження цін на нафту G7, мабуть, допомагає підтримувати потік», — йдеться у прес-релізі на сайті МЕА.

Також агентство зазначає, що доходи бюджету росії від операцій з нафтою в січні впали на 48% порівняно з аналогічним періодом 2022 року — до 310 млрд руб. (або $4,2 млрд), а доходи від експорту знизилися на 36%, до $13 млрд. За оцінкою МЕА, до кінця першого кварталу 2023 року видобуток у рф скоротиться на 1 млн барелів, до 10 млн б/д.

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго на російську нафту, також з цього дня було встановлено «стелю» цін на нафту з росії на рівні $60 за барель. З 5 лютого 2023 року діє ембарго Євросоюзу (ЄС) на російські нафтопродукти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти