У початок

«Мамонти» оживають: на столичний ринок повертаються «дірочники»

На столичному ринку почали з’являтися нелегальні паливні заправки. Про початок роботи одного з таких об’єктів у Дарницькому районі столиці на вулиці Канальній пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Якщо говорити професійно, цей екземляр відноситься до сімейства «дірочників» — досить поширеного у 2014-2015 роках, але потім знищеного антиводійською міською владою виду. А тепер цей справжній «мамонт» воскрес! Основна родова прикмета – роздавальна колонка стирчить з діри (звідки й походить назва сімейства) у якійсь огорожі з вічнозеленого профнастилу», — написав він у соцмережі Facebook.

При цьому експерт зазначив, що на вказаній АЗС реалізується газ, бензин і дизпальне за значно нижчими від ринкових цінами.

«Уперше «підвисаю» від ціни на бензин — 39 грн/л. Для розуміння, ціна в гурті сьогодні в центральному регіоні добряче завалюється за 40 грн/л. Це якщо продукт заводський, а бодяга з міні-НПЗ за 31-32 грн/л», — пише директор «А-95».

Дизпальне на цій АЗС пропонується за 48 гривень за літр, що є найнижчою в столичному регіоні роздрібною ціною. Для порівняння експерт наводить гуртову ціну на продукт, яка наразі в Києві складає  47-47,5 грн/л.

С.Куюн повідомляє, що оператор заправки не зміг надати паспорт якості пального, а лише повідомив, що, зі слів власників, бензин із Румунії. 

«Все ж один документ там є: мабуть, щоб не було ніяких питань, прямо на колонці у файлику наліплено ліцензію на роздрібну торгівлю пальним, яка підписана начальником управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у м. Києві Романом Чепілком. Цікаво, цей топ-податківець хоча б бачив, якому диво-об’єкту дав життя? Чи не розгледів за строєм франклінів?» — задається питанням експерт.

Окрім цього, на вказаній АЗС відсутній касовий апарат, а чек було виписано від руки.

«Отже, незаконно розміщена заправка продає скоріш за все бодяжний бензин та інші нафтопродукти невідомого походження і якості. Продають без будь-яких документів на пальне, касового апарату, тобто без будь-якої звітності», — каже Сергій Куюн.

Він також вважає, що з часом таких нелегальних заправок ставатиме все більше.

«Бачу, що таке ностальджі скоро буде скрізь. Міні-НПЗ уже пихтять з усієї сили, бодяги на ринку більшає. Зараз депутати ще акцизні пільги на біопальне хочуть ухвалити, то шмурдяку буде вдосталь. Повертаються «підзаборники» й «дірочники». Це все генерить кеш, який потече зголоднілим за час війни чиновникам, які, як бачимо, вже виписують ліцензії «мамонтам», — пише він.  

На його думку, це крадіжка державних грошей, яка підриває обороноздатність. «Ця сліпота й безпорадність податківців дивувала й раніше, а зараз крім як злочином таку недбалість назвати не можна», — резюмував С.Куюн.

Зазначимо, редакція enkorr отримує сигнали про масове відкриття нелегальних станцій по всій території України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти