У початок

M&A нафтових компаній США зупиняються, оскільки покупці уникають старіння активів

Торік у нафтовій промисловості США було укладено на майже $200 млрд угод з видобутку, але нафтопереробний сектор програв, незважаючи на велику кількість охочих продавців, оскільки перехід від викопного палива прискорюється і ставить під сумнів довгострокову цінність старіння нафтопереробних заводів (НПЗ) США, повідомляє Reuters.

Зростаюча кількість операторів, які хочуть продати активи, відображає надію на те, що стрибок маржі після пандемії, який для деяких продуктів зріс майже в чотири рази 2022 року, міг відкрити рідкісне вікно для прибуткового виходу з активів.

«Донедавна маржа була досить високою, і власники могли почати фантазувати, що вони зможуть отримати дуже хорошу ціну», — сказав Гарфілд Міллер, президент інвестиційного банку Aegis Energy Advisors. Проте ці фантазії не втілилися в реальність.

Зі слів аналітика MorningStar Аллена Гуда, ключові галузеві показники показують, що вартість заводу впала на третину після глобальної фінансової кризи 2008 року й не відновилася.

НПЗ у США не змінювали власників відтоді, як торік незалежний нафтопереробник Par Pacific завершив придбання за $310 млн заводу Exxon Mobil, що випускає 63 тис. барелів на день (б/д), у Біллінгсі (штат Монтана). Цю угоду було укладено після багаторічних зусиль нафтового виробника продати завод і було закрито на нижній межі діапазону від 300 до 600 млн доларів, який очікували представники галузі.

Delta Air Lines з 2018 року робила численні невдалі спроби розвантажити майже 100-річний НПЗ Trainer (штат Пенсільванія) потужністю 190 тис. б/д, і все ще намагається це робити.

Phillips 66, третій за величиною незалежний нафтопереробник у США, проводить програму відчуження вартістю $3 млрд, яка, ймовірно, включатиме деякі з його менших НПЗ, повідомили джерела в галузі.

Компанія Citgo, що належить Венесуелі, має три НПЗ в Техасі, Луїзіані й Іллінойсі загальною потужністю 805 тис. б/д, виставлені на продаж у рамках аукціону в суді США в історичній справі щодо врегулювання боргів Венесуели.

Однак найбільший американський нафтопереробник Marathon у жовтневій конференції зазначив, що не зацікавлений у цих заводах, тоді як конкурент PBF Energy цього тижня заявив, що не планує жодних угод у недалекому майбутньому.

США є провідним у світі ринком бензину, а НПЗ в основному орієнтовані на виробництво моторного палива. Однак споживання бензину, ймовірно, досягло піку 2018 року на рівні понад 9,3 млн б/д, і, згідно з прогнозами уряду, з наступного року очікується його зниження. Очікується, що нафтопереробники зіткнуться з новими труднощами через ширше впровадження електромобілів і політики, спрямовані на поступову відмову від викопного палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти