У початок

«Лукойл» збільшує імпорт казахстанської нафти на болгарський НПЗ після заборони

Нафтова компанія рф «лукойл» збільшила імпорт казахстанської нафти для свого НПЗ у Болгарії через заборону на закупівлю російської нафти. Як повідомляє видання Daryo, у травні 2024 року Казахстан став основним постачальником нафти в Болгарію, а «лукойл нефтохім Бургас» отримував близько 80 400 барелів на день (б/д) казахстанської суміші Kebco з високим вмістом сірки й CPC Blend, що у 8 разів більше, ніж у січні.

У травні загальне споживання НПЗ досягло 130 тис. б/д, що є найвищим місячним показником з початку року. Нафтопереробний завод (НПЗ) має переробну потужність 195 тис. б/д. Окрім Казахстану, постачання нафти також надходили з Іраку (42,1 тис. б/д) й Лівії (29,1 тис. б/д). Крім того, у квітні НПЗ отримував 34 400 б/д середньосірчистої сирої нафти з норвезького нафтового родовища Johan Sverdrup.

«лукойл» припинив постачання нафти на НПЗ на початку 2024 року. Хоча ЄС дозволив Болгарії продовжувати купувати нафту в росії до кінця року, болгарське законодавство, прийняте наприкінці 2023 року, забороняє імпорт російської нафти з 1 березня.

У жовтні 2023 року Міністерство фінансів Болгарії ввело 60%-й податок на НПЗ, який буде знижено до 15%, якщо завод буде продано міжнародній організації. «лукойл нефтохім Бургас», придбаний «лукойлом» 1999 року, – єдиний великий НПЗ Болгарії, у який з моменту придбання було інвестовано $3,4 млрд. НПЗ виробляє автомобільне паливо, скраплений вуглеводневий газ, полімери. «лукойл» також управляє 220 автозаправними станціями, дев'ятьма нафтобазами, а також морськими й авіаційними бункерівними операціями в Болгарії.

Експерти припускали, що продаж НПЗ ймовірний, але складний, оскільки потенційні покупці можуть вимагати значних знижок. «лукойл» може зіткнутися з проблемами повернення коштів після продажу. Наприкінці 2023 року посол Азербайджану в Болгарії Гусейн Гусейнов висловив готовність Азербайджану розглянути можливість купівлі НПЗ, якщо буде зроблено пропозицію. Інтерес також виявила американська Aecus на чолі з грецьким бізнесменом Дімітріосом Доціосом, повідомляє Intelligence Online. «лукойл» не виключає можливості продажу НПЗ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти