У початок

Лондон сльозам не вірить: «Татнафта» програла суд у справі «Укртатнафти»

Також є російською мовою

Високий суд Лондона і Уельсу відхилив позов російської «Татнафти», яка вимагала стягнути $ 294,3 млн із українських бізнесменів Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Олександра Ярославського і Павла Овчаренка за шкоду, заподіяну при постачаннях нафти на адресу «Укртатнафти». Про це йдеться в повідомленні прес-служби української компанії.

Позов було подано 23 березня 2016 р.. «Татнафта» заявляла, що в 2009 р. зазначені особи шахрайським шляхом привласнили грошові кошти, що належали їй за нафту, постачену на Кременчуцький НПЗ.

8 листопада 2016 р. Високий суд Лондона відмовив «Татнафті» в позові, але компанія подала апеляцію.

«Високий суд Англії та Уельсу всебічно вивчив матеріали справи щодо подій, пов'язаних з ПАТ «Укртатнафта» в період 2007-2009 років, і повністю відмовив у задоволенні вимог ПАТ «Татнафта», – йдеться в повідомленні.

Як свідчить текст рішення суду, в задоволенні позову було відмовлено у зв'язку із закінченням строку позовної давності.

«Застосування норми про трирічний термін позовної давності відповідно до російського законодавства означає, що термін позовної давності «Татнафти» закінчився», – сказано в рішенні судді.

За інформацією російських ЗМІ, в «Татнафті» рішення суду назвали «одностороннім і упередженим».

«Татнафта» вивчає можливості щодо подання апеляції на це рішення і вжиття інших заходів для стягнення викрадених коштів», – йдеться у коментарі компанії.

Раніше «Татнафта» ініціювала розгляд у Міжнародному комерційному арбітражі в Парижі проти держави Україна після втрати контролю за НПЗ «Укртатнафта». Російська компанія оцінила розмір компенсації в $2,4 млрд, тоді як суд у 2014 році задовольнив вимоги тільки на $112 млн. На кінець 2016 р. розмір компенсації з урахуванням відсотків досяг $144 млн. За наявними даними, питання виплат за цим рішення може бути розглянуто в рамках великого пакета взаємних претензій між Україною і Росією в зв'язку з окупацією Криму.

Довідка enkorr

Компанію «Укртатнафта» було створено на базі Кременчуцького НПЗ відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році.

До 2007 р. 18,296% акцій «Укртатнафти» належало структурам, афільованим з ВАТ «Татнафта». Ще 28,7788% акцій володіло міністерство майна Татарстану. Безпосередньо компанії «Татнафта» належало 8,6% акцій. Однак у результаті розглядів в українських судах емісію акцій «Укртатнафти», викуплених згодом татарстанськими акціонерами, обнулили, а повторний конкурс на їх придбання виграли компанії, підконтрольні групі «Приват» і Олександру Ярославському.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти