У початок

Лідера однієї із земель Німеччини викрили у змові з росіянами

Одна з лідерів німецької правлячої Соціал-демократичної партії, головний міністр північно-східної землі Мекленбург-Передня Померанія Мануела Швезіг вступила в змову з російським «газпромом» для просування газопроводу «північний потік-2».

Про це стало відомо завдяки витоку документів, з посиланням на британську газету The Times пише УНІАН.

Швезіг звинувачують у створенні екологічного фонду, що таємно лобіював інтереси російської газовидобувної компанії «газпром», боровся з критикою росіян і шукав шляхи обходу санкцій США.

Сотні електронних листів і документів, опублікованих відповідно до закону про екологічну інформацію, показують, що Мануела Швезіг тісно співпрацювала з компанією Nord Stream 2 AG – оператором газопроводу «північний потік-2». Компанія навіть попросила підслуховувати «неофіційні» брифінги для журналістів.

Швезіг була причетною до прийняття рішень щодо найму працівників для Nord Stream 2 AG. Зазначається, що цю компанію очолював Маттіас Варніг – колишній член Штазі (міністерство державної безпеки НДР), який товаришував і працював із владіміром путіним у 1980-х роках, коли той був офіцером КДБ.

За даними німецької газети Die Welt, офіс Мануели Швезіг працював фактично як «філія «газпрому». Частина її промов у парламенті й інтерв'ю для газет, по суті, були написані «газпромом».

Отримані газетою документи свідчать про план найму «досвідчених працівників» із «північного потоку-2» у Фонд захисту навколишнього середовища й клімату, створений адміністрацією Швезіг минулого року. Її ім'я фігурує в установчих документах фонду. Мільйони євро для цієї неурядової організації, отримані здебільшого від «газпрому», було спрямовано на добудову газопроводу й захист його від санкцій США, повідомляє Die Welt.

Згідно з опублікованими документами, менеджер із комунікацій Nord Stream 2 також давав вказівки Швезіг: «Ми повинні спробувати позиціювати фонд... як «розумну відповідь» на жорстку поведінку США».

Після цього вона виступила з промовою в парламенті землі Мекленбург-Передня Померанія, відкинувши критику проєкту як спробу тиснути на Німеччину, щоб вона купувала «американський газ».

Мануела Швезіг також часто зустрічалася з екс-канцлером Німеччини Герхардом Шредером, який наразі є головою комітету акціонерів компанії Nord Stream AG і членом правління «газпрому». Вони обговорювали способи уникнення санкцій США, повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

Зазначається, що тепер дружні стосунки Німеччини з путінською росією розглядаються як жахлива помилка. Відтоді Швезіг почала заявляти, що «путін обдурив нас усіх», і вибачалася за підтримку газопроводу «північний потік-2». Проте коментарів від її офісу виданням наразі отримати не вдалося.

Що відомо про «північний потік-2»

Проєктом «північний потік-2» (Nord Stream 2) передбачено будівництво й роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік від узбережжя росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України. 10 вересня 2021 року в росії заявили про завершення будівництва газопроводу «північний потік-2». Його мали запустити після сертифікації.

22 лютого 2022 року федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина зупинила процес сертифікації газопроводу «північний потік-2». За його словами, це відповідь на рішення росії про визнання незалежності «ЛНР» і «ДНР».

Того ж дня німецький Фонд захисту клімату й довкілля відмовився підтримувати російський газопровід «північний потік-2». Його створили для обходу санкцій США, щоб завершити будівництво.

23 лютого Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти оператора «північного потоку-2» у відповідь на визнання росією терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР».

1 березня оператор «північного потоку-2» збанкрутував у зв'язку із запровадженими західними санкціями проти росії через її повномасштабний напад на Україну. Банкрутство підтвердили в уряді швейцарського кантону Цуг, де було зареєстровано Nord Stream 2 AG.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти