У початок

Латвія скасовує проєкт Skulte LNG, але залежність Балтії від газу залишається

Уряд Латвії призупинив плани будівництва терміналу скрапленого викопного газу (СВГ), хоча групи кампанії попереджають, що покладатися на викопний газ з Естонії, варіант, який обидва уряди зараз вивчають, помилкове рішення. Про це повідомляє Emerging Europe.

Небагатьом європейським країнам 2022 року вдалося так скоротити використання викопного газу, як трьом балтійським державам — Естонії, Латвії й Литві.

За даними Євростату, у той час як споживання газу в ЄС у цілому впало на 19%, у Литві воно впало майже на 50%, у Латвії – на 36%, в Естонії – на 32%. Лише Фінляндія (57%) і Швеція (40%) могли зрівнятися з балтійськими країнами.

Ці три країни також були одними з перших, хто припинив імпорт російського газу після повномасштабного вторгнення москви в Україну в лютому 2022 року. «Відтепер Литва не споживатиме [жодного] кубометра токсичного російського газу», — заявила Інгріда Сімоніте, прем’єр-міністр країни у квітні 2022 року.

У той час як тепліша, ніж зазвичай, зима допомогла скоротити споживання газу, минулорічна робота Оксфордського інституту енергетичних досліджень показала, що припинення імпорту російського газу підштовхнуло деякі галузі до переходу на використання альтернативних видів палива. Мазут, який легше отримати з інших джерел, ніж газ, був одним із рішень.

Однак основні зусилля всіх трьох країн щодо відмови від російського газу залишаються зосередженими на пошуку інших джерел газу, зокрема СПГ. Будівництво Клайпедського LNG-терміналу в Литві (завершено 2014 року) і Baltic connector, першого газопроводу, що з’єднує Фінляндію з Естонією, який було введено в експлуатацію в листопаді 2022 року, були центральними серед цих зусиль.

Подальші інвестиції в LNG-термінали в Палдіскі в Естонії й Скулте на північ від Риги в Латвії також були запропоновані торік як рішення для скороченого постачання російського газу.

У вересні 2022 року уряд Латвії визнав Скулте «об’єктом національного інтересу». Однак підтримка проєкту відтоді охолола настільки, що 11 квітня уряд Латвії оголосив про припинення планів будівництва терміналу.

Аналіз Міністерства клімату та енергетики Латвії, який керував рішенням уряду, дав змогу дійти висновку, що регіон на цю мить має достатні потужності для імпорту СПГ і що «неможливо побудувати комерційно самодостатні термінали природного скрапленого нафтового газу».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти