У початок

КТК після негоди відвантажує нафту на морському терміналі у штатному режимі

Погода дозволяє Каспійському трубопровідному консорціуму (КТК) відвантажувати нафту на морському терміналі (МТ) під новоросійськом у штатному режимі, повідомляє КТК.

«На цю мить метеоумови в районі операційної діяльності морського терміналу КТК поблизу м. новоросійськ дозволяють здійснювати перевалку нафти в штатному режимі, прийом нафти від вантажовідправників на НПС «Тенгіз», НПС «Атирау» й НПС «Комсомольська» також здійснюється у штатному режимі», – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що 24-26 лютого погодні умови не дозволяли проводити швартування нових танкерів для навантаження нафти: «Фахівцями МТ КТК з 24 по 25 лютого було завершено вантажні операції на двох танкерах, і в період із 25 лютого (10:24 за київським часом) по 26 лютого (21:12) перевалку нафти було зупинено. При цьому прийом нафти від вантажовідправників здійснювався у знижених режимах».

Як повідомлялося, 19 лютого КТК призупинив відвантаження нафти на морському терміналі через несприятливі погодні умови. 22 лютого консорціум призупинив прийом нафти з родовища Тенгіз через затоварення. Того ж дня погодні умови дозволили тимчасово відновити операції на морському терміналі, що дало змогу уникнути зупинки транспортування сировини нафтопроводом «Тенгіз-новоросійськ».

Трубопровід КТК з'єднує нафтові родовища заходу Казахстану й російські родовища на шельфі Каспію з морським терміналом у новоросійську. Його довжина становить 1 511 км. Ця система – основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% обсягів Казахстану, що прокачуються трубопроводом. 2022 року трубопровід забезпечив транспортування й відвантаження на експорт 58,7 млн тонн нафти, що на 3,3% менше за рівень 2021 року.

Серез акціонерів КТК – російська федерація (24% в управлінні «транснєфті», 7% на балансі) – 31%, Казахстан (представлений «Казмунайгазом» – 19% і Kazakhstan Pipeline Ventures LLC – 1,75%) – 20,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company – 15%, LUKARCO B.V. – 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company – 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited – 7,5%, BG Overseas Holding Limited – 2%, Eni International N.A. NV. – 2% та Oryx Caspian Pipeline LLC – 1,75%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти