У початок

Країни Євросоюзу домовилися про зберігання газу

Рада ЄС оголосила, що держави-члени погодили мандат на перемовини з Європарламентом щодо пропозиції про зберігання газу в спільноті. Про це йдеться в комюніке Ради ЄС, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«З метою підвищення безпеки постачань ЄС у нинішньому геополітичному контексті пропозицію спрямовано на забезпечення того, щоб потужності зберігання газу в Євросоюзі було заповнено до наступного зимового сезону і їх могло бути поділено між державами-членами в дусі солідарності», – сказано в повідомленні.

Погодження відбулося на рівні Комітету постійних представників країн ЄС (Coreper).

У документі пояснюється, що мандат «визначає правила підземного зберігання газу й можливості обліку запасів скрапленого природного газу, обмежуючи при цьому зобов'язання певним обсягом річного споживання газу державами-членами за останні п'ять років, щоб уникнути непропорційних наслідків для окремих держав-членів з більшими можливостями зберігання». 

При цьому мандат передбачає, що оскільки не всі країни ЄС мають сховища на своїй території, то «країни, які не мають сховищ, матимуть доступ до запасів газу в інших державах-членах і повинні розділити фінансовий тягар зобов'язань щодо їх наповнення».

Країни ЄС також домовилися про «обов'язкову сертифікацію для всіх операторів систем зберігання, щоб уникнути потенційних ризиків зовнішнього впливу на критично важливі інфраструктури зберігання, які можуть загрожувати безпеці енергопостачання або будь-яким іншим важливим інтересам безпеки».

Досягнуто домовленостей, що термін дії відповідних зобов'язань спливає 31 грудня 2026 року. Мандат передбачає винятки для Кіпру, Мальти й Ірландії, оскільки вони не пов'язані безпосередньо із газовою системою інших країн ЄС.

Пропозицію Єврокомісії з європейської політики зберігання газу було затверджено виконавчою колегією ЄС 23 березня 2022 року. Європейська рада доручила 24-25 березня 2022 року Раді ЄС вивчити роботу над пропозиціями ЄК, «беручи до уваги й поважаючи інтереси держав-членів, які мають значні обсяги зберігання, для забезпечення справедливого балансу».

Європейська рада вирішила, що поповнення запасів газу по всьому ЄС має розпочатися якнайшвидше з повним обліком національних заходів щодо забезпечення готовності. Тепер Франція, яка головує в Раді ЄС, почне перемовини з Європейським парламентом, щоб швидко узгодити остаточний варіант законопроєкту. Потім обидві ці установи ЄС офіційно затвердять регламент. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти