У початок

Країни G7 збережуть «стелю» цін на нафту з росії на рівні $60 за барель — Reuters

Держави-члени G7 ухвалили рішення зберегти граничну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель, повідомляє Reuters із посиланням на джерело в коаліції.

Коаліція вирішила зберегти рівень нафтової «стелі», тому що обмеження, що діє, не тільки стримує нафтові доходи росії, а й сприяє стабільності енергетичного ринку, передає співрозмовник агентства. Він зазначив, що країни «Великої сімки» мають намір продовжити координувати свої дії для ефективного моніторингу нафтової «стелі».

Рішення зберегти рівень граничної ціни на нафту з рф коаліція G7 ухвалила на тлі чотиритижневого зростання нафтових цін, якому сприяло рішення країн ОПЕК+ зменшити видобуток. Сьогодні, 17 квітня, ф'ючерси Brent тримаються на Лондонській біржі ICE на рівні близько $85 за барель. Співрозмовник агентства стверджує, що російська нафта марки Urals продається зі знижкою близько $30 щоло Вrent.

Крім того, країни G7 домовилися активізувати зусилля для боротьби з ухиленням від дотримання граничних цін на енергоносії та інших санкцій проти росії, повідомило джерело. Зокрема коаліція планує розробити для постачальників послуг із транспортування нафти механізм для виявлення прихованих ознак обходу санкцій. Серед них — маніпуляції з відстеженням розташування суден або нездатність нафтової компанії деталізувати витрати на доставку, фрахт, митницю і страхування окремо від вартості нафти, уточнив співрозмовник Reuters.

Обмеження цін на нафту з росії, у розробці яких брав участь Бен Харріс, країни G7, ЄС і Австралія запровадили у грудні 2022 року. «Стелю» було встановлено на рівні $60 за барель. 15 березня ЄС пропонував знизити рівень «стелі» на російську нафту до $55 за барель. Вашингтон узяв паузу й закликав дочекатися оцінок ефективності цінової «стелі» від Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).

2 квітня Алжир, Ірак, Казахстан, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, росія й Саудівська Аравія оголосили про добровільне зниження видобутку нафти. Йдеться про зниження на 1 млн барелів на добу (б/д) з травня і до кінця року, тоді як росія продовжить на той же термін уже розпочате в березні скорочення видобутку на 500 тис. барелів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти