У початок

Країнам ОПЕК+ із травня дозволено збільшити видобуток нафти на 432 тис. б/д

Квота країн ОПЕК+ з видобутку нафти з 1 травня підвищується на 432 тис. барелів на добу (б/д), проте вони не зможуть досягти дозволеного рівня виробництва.

На початку квітня міністри ОПЕК+ проголосували за збільшення з травня квоти на видобуток нафти на 432 тис. б/д. Тим самим було імплементовано зростання на 1,63 млн б/д референтної бази, від якої відраховується зниження рівня видобутку. З вересня 2021 року квота підвищувалася на 400 тис. б/д. Її зростання до 432 тис. б/д викличе практично непомітне збільшення дозволених норм для кожної країни.

У липні 2021 року ОПЕК+ було ухвалено рішення підвищити з травня 2022 року рівні відліку зниження виробництва для п'яти країн. Для Саудівської Аравії й Росії — з 11 до 11,5 млн б/д, для ОАЕ — з 3,2 до 3,5 млн б/д, для Іраку — з 4,65 до 4,8 млн б/д, для Кувейту — з 2,8 до 2,96 млн б/д, загалом на 1,63 млн б/д. Однак ще тоді було заявлено, що попри підвищення референтних рівнів, квоти на видобуток з травня все одно підвищуватимуться на 400 тис. б/д до повного згортання скорочень (у липні становили 5,8 млн б/д від рівня жовтня 2018 року, у рф й Саудівської Аравії окремі референтні основи). Такими темпами скорочення буде повністю згорнуто у вересні 2022 року, на кінець квітня – 2,2 млн б/д.

Таким чином, квота росії й Саудівської Аравії на видобуток нафти з травня – 10,549 млн б/д.

Але не всі країни ОПЕК+ змогли наростити видобуток у межах своїх квот. На кінець лютого накопичене відставання від плану виробництва становить 1,1 млн б/д. У березні-квітні спостерігається недосягнення росією дозволеного рівня, таким чином, це відставання, ймовірно, погіршиться.

Наступну зустріч міністрів країн ОПЕК+, які вирішуватимуть питання щодо квот на червень, призначено на 5 травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти