У початок

Консорціум TotalEnergies, Eni й Qatar Energy подав заявки на два морські блоки в Лівані

Ліван отримав від претендентів заявки на два блоки у рамках другого ліцензійного раунду на шельфі країни. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«За годину до крайнього терміну (2 жовтня 16:00) подання заявок на участь у другому офшорному ліцензійному раунді в Лівані консорціум у складі TotalEnergies, Eni й Qatar Energy (правовласники у блоках 4 і 9) подав дві заявки за морськими блоками 8 і 10», – повідомляється на сайті Ліванської нафтової адміністрації.

Рада міністрів Лівану схвалила запуск другого раунду у квітні 2019 року. Початковий крайній термін подання заявок було встановлено на 31 січня 2020 року. Однак на прохання міжнародних нафтогазових компаній, а потім через наслідки пандемії COVID-19 цей термін було перенесено на 30 квітня 2020 року, потім – на 1 червня 2020 року. Пізніше Ліван розраховував провести торги до кінця 2021 року, потім 15 червня 2022 року, далі до 15 грудня 2002 року, потім до 30 червня 2023 року, і ось тепер – до 2 жовтня.

Як повідомлялося, наприкінці серпня консорціум TotalEnergies, Eni й Qatar Energy розпочав геологорозвідку на блоці 9 на шельфі Лівану. Ліванське видання Naharnet писало, що раніше територія блоку була спірною з Ізраїлем, але в жовтні 2022 року сторони підписали угоду, розмежувавши морські кордони через так зване родовище Qana, або резервуар Sidon.

Видобуток здійснюватиметься на ліванській стороні, а Ізраїль - за згодою TotalEnergies - отримуватиме компенсацію за газ, видобутий на його стороні. Доведених запасів на родовищі поки немає, однак 2012 року британська компанія Spectrum провела сейсмічне дослідження, згідно з яким запаси в Лівані оцінюються в 25,4 трлн куб. футів (близько 700 млрд куб. м газу – ред.).

Геологорозвідувальні блоки 4 й 9 європейські компанії виграли у консорціумі з "новатеком", який отримав 20%, TotalEnergies і Eni - по 40%. Але 2022 року російський виробник вийшов із проєктів. У січні 2023 року Qatar Energy приєднався до розробок. За новими домовленостями TotalEnergies (оператор) і Eni зберегли по 35%, а Qatar Energy володіє рештою 30%.

Нове партнерство довело співпрацю між TotalEnergies і QatarEnergy у галузі геологорозвідки до дев'яти країн. У свою чергу Eni співпрацює з QatarEnergy у Катарі, Омані, Мексиці, Марокко й Мозамбіку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти