У початок

Комітет Геруса провів обговорення законопроєкту про МЗНН

У Комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбувся «круглий стіл» на тему формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (МЗНН). Під час дискусії проєкт відповідного закону обговорювали народні депутати, представники Міністерства енергетики України, European Energy Community та Європейської комісії й учасники ринку.

Презентацію поточного проєкту закону щодо створення МЗНН із зазначенням ключових його вимог провів заступник міністра енергетики України Микола Колісник. Серед важливих моментів посадовець зазначив, що фундаментом системи запасів пального має стати створення системи обміном даними про споживання пального.

«Після консультацій ми вирішили, що треба орієнтуватися не на 90 днів імпорту, а на 61 день споживання (два варіанти розрахунку МЗНН у ЄС — enkorr), але важливо зуміти накопичити обсяги того споживання. Для цього треба бачити сумлінну звітність щодо продажів операторів», — зазначив М. Колісник.

З його слів, на першому етапі планується запровадити вимогу зі зберігання 3% від споживання з доведенням планки до обсягу 61 дня за 8 років. «Ми пропонуємо 3%, але не менше 2 тис. т для імпортерів і 50 тис. т для виробників. Це обсяг, який уже зберігається абсолютною більшістю операторів, тому така вимога не призведе до якогось обтяження», — вважає заступник міністра, додавши, що ця позиція лишається відкритою для дискусій.

Низка учасників «круглого столу», зокрема і голова комітету Андрій Герус, виступили проти вимоги щодо 50 тис. т для виробників.

На час військового стану міністерство пропонує надати право зберігати МЗНН зокрема у резервуарах АЗС та на інших акцизних складах. Крім того, до 50% визначеного обсягу дозволяється зберігати у сусідніх країнах-членах ЄС. При цьому перехідний період від ухвалення закону до набуття ним чинності пропонується визначити як 1 рік.

Як зазначив у свою чергу заступник генерального директора «Укрнафти» Денис Кудін, законопроєкт має систематизувати ринок і підвищити ступінь енергетичної безпеки країни. «Коли на ринку є маржа, тут може бути 300 і більше імпортерів, а коли маржі немає, то залишаються лише великі гравці. Це призводить до дисбалансу й неритмічності постачань. Оці компанії-одноденки будуть змушені або стати системними, або залишити ринок», — вважає топменеджер держкомпанії. Він додав, що виступає за збільшення мінімального рівня зберігання запасу до 5 тис. т.

Крім того, пан Кудін зазначив, що не бачить жодного сенсу зберігання сирої нафти, адже коли на ринку є криза, необхідний саме нафтопродукт.

Зі свого боку Артур Лорковський з European Energy Community додав, що, на думку установи, у законі має бути прописано норму, яка забороняє уряду використовувати МЗНН для цінового редагування.

Віцепрезидент концерну «Галнафтогаз» Юрій Кучабський звернув увагу законодавців на ризики викривлення конкуренції. З його слів, зважаючи на те, що запас буде створюватися за рахунок приватних компаній, це відкриває можливості для зловживань, зокрема нечесним декларуванням запасів чи обсягів продажу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти