У початок

«Комерсант»: росія почала купувати дороге пальне для підтримки білоруських НПЗ

росія розробила схему, за якою російська «промсировинаімпорт» закуповуватиме дизельне пальне за високими цінами у білоруських нафтопереробних заводів (НПЗ), які постраждали від санкцій та втрати українського ринку, пише «Коммерсант» із посиланням на джерела.

Передбачається, що постачання пального з білорусії субсидуватимуться за рахунок бюджетних виплат за демпфером. Зі слів джерел видання, «промсировинаімпорт» продаватиме дороге паливо на санкт-петербурзькій міжнародній паливно-сировинній біржі (СПбМТСБ), а різницю в ціні буде компенсовано з бюджету.

Уточнюється, що у вересні «промсировинаімпорт» отримала право реалізовувати бензин і дизпальне, вироблені «іноземною організацією», в росії. Крім цього, організація також мала право претендувати на отримання демпфера. Під критерії «іноземної організації» підпадає білоруський «Белнафтохім», якому належать Новополоцький і Мозирський НПЗ.

За інформацією одного зі співрозмовників видання, поки що обсяги постачань з білоруських НПЗ в росію невеликі: з 10 по 24 жовтня в країну було завезено близько 8 500 тонн міжсезонного дизелю, що, за даними консалтингової компанії в нафтогазовій сфері «Петромаркет», становить близько 3% від загального обсягу постачання дизпального за ці дні. За інформацією «Комерсанта», виплати за демпфером за такий обсяг дизпального можуть становити 200 млн руб.

Нагадаємо, проблеми зі збутом у білоруських НПЗ виникли після того, як проти них було запроваджено міжнародні санкції і після втрати українського ринку. За даними Консалтингової групи «А-95», у 2021 р. на білорусь припало майже 2,88 млн т, або 36% всього українського ринку дизельного пального. За підсумками року рб зайняла 44% (998,5 тис. т) ринку бензину, 45% (624 тис. т) ринку бітумів, 22% (81,4 тис. т) ринку авіаційного пального й 15% (289 тис. т) ринку скрапленого газу.

У цих умовах російський уряд ухвалив рішення збільшити постачання нафтопродуктів білоруських НПЗ, щоб підтримати галузь і забезпечити доходи сусідньої держави. За оцінками «Петромаркету», якби весь обсяг, який білорусь раніше постачала в Україну, було переспрямовано в росію, то обсяг виплат за демпфером перевищив би 5,5 млрд руб. для бензину й 58 млрд руб. для дизпального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти