У початок

За результатами ревізії в «Нафтогазі» відкрито кримінальне провадження – ЗМІ

Матеріали ревізії оприлюднять для громадськості, а в Коболєва можуть забрати астрономічну премію за перемогу компанії в Стокгольмському арбітражі, повідомляє ZN,UA.

Бюро економічної безпеки, яке веде кримінальне провадження за результатами ревізії господарської діяльності НАК «Нафтогаз України», надасть Тимчасовій спеціальній комісії Верховної Ради частину матеріалів перевірки. Про це повідомив народний депутат Олексій Кучеренко – голова ТСК, яку було створено для вивчення питань, що могли призвести до кризових явищ на енергетичному ринку України напередодні й під час збройної агресії рф.

Зі слів Кучеренка, наразі члени ТСК вивчають передані їм документи. «Акт ревізії передано нам для роботи й наші експерти починають їх аналізувати. У мене є величезне бажання довести цю справу до логічного результату», – зазначив депутат.

Він повідомив, що наразі надано дозвіл на розголошення даних стосовно можливих зловживань посадових осіб «Нафтогазу» у 2018- 2019 роках. Ці зловживання призвели до несплати в бюджет величезної суми 75 млрд грн.

При цьому він оприлюднив кілька сторінок документів, з яких випливає, що Бюро економічної безпеки здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих обсягах службовими особами «Нафтогазу».

Також, службових осіб компанії підозрюють у завищенні протягом 2018-2019 років валових витрат «Нафтогазу» й зловживаннях з проведенням бухгалтерських і податкових звітностей.

Так, зі слів Кучеренка, якщо справді були порушення й було нараховано членам «Нафтогазу» зайві премії, далі ТСК вживатиме заходів для того, щоб ці премії було повернуто. Він також наголосив, що ТСК наполягатиме на проведенні повного аудиту компанії за 2019–2022 роки.

Нагадаємо, тимчасова комісія ВР виявила, що підтримання доходів «Нафтогазу» несло загрозу енергетичній незалежності України і здійснювалося за рахунок іншої державної компанії – Оператора газотранспортної системи України, що завдало їй суттєвого фінансового збитку.

Також у ТСК стверджували, що в сховищах немає тієї кількості газу, про яку звітує «Нафтогаз». І добивалися, щоб «Нафтогаз» оприлюднив закриту від всієї країни інформацію про газ українського видобутку.

Як зазначає ZN,UA, саме ТСК наполягла на аудиті компанії та її дочірніх структур, попри те, що «Нафтогаз» не пускав представників Держаудитслужби.

Згодом вдалося переконати Верховну Раду «провалити» пакет урядових законопроєктів, які запроваджували непрозору схему фінансування закупівлі «Нафтогазом» палива на наступний сезон. Тоді ж Олексій Кучеренко фактично звинуватив уряд у брехні, заявивши, що в Україні немає жодного дефіциту газу, а власний видобуток перекриває нинішні потреби населення зі значним профіцитом.

Щодо неправомірних премій, які виписувалися в «Нафтогазі», цей факт уже намагалися коментувати в самій компанії. Там наполягають, що більшу частину величезної премії команди, яка працювала над перемогою у Стокгольмському арбітражі, забрав собі екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Премія значно перевищувала граничний показник винагороди, визначений урядом для нього як керівника компанії.

Всі гривні, отримані на рахунок в «Ощадбанку», Коболєв вирішив витратити на купівлю доларів США, вказавши причину: допомога родині. І, як стверджували джерела в банку, вони одразу вирушили до мами, яка проживає в США. Згодом це підтвердив і сам Коболєв.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти