У початок

Китайська CNOOC накопичує російську нафту на новій резервній базі в порту «Дуньїн»

За даними трейдерів і спостерігачів за танкерами, державна China National Offshore Oil Co, один із провідних імпортерів російської нафти в країні, протягом останніх місяців перекачує суміш ESPO з російського Далекого Сходу на нещодавно створену резервну базу. Про це повідомляє Reuters.

Це перший випадок, коли повідомляється про накопичення російської суміші нафти ESPO на новій резервній базі CNOOC.

Збільшення запасів, оцінене танкерним трекером Vortexa Analytics у понад 10 млн барелів, допомогло збільшити морський імпорт Китаєм флагманського російського експортного сорту до рекордно високого рівня в березні, підтримуючи ціни на суміш ESPO, попри низький попит з боку незалежних китайських нафтопереробників.

Хоча це менше, ніж споживання сирої нафти в Китаї за день, нарощування запасів зміцнює позицію росії як головного постачальника нафти в Китай і відбувається внаслідок уповільнення продажів до Індії, другого нафтового клієнта москви з часів розв'язаної росією повномасштабної війни в Україні, через труднощі із західними санкціями проти платежів і доставлення.

За даними торгових джерел і Vortexa, CNOOC почала закачувати російську нафту в листопаді минулого року в базу зберігання на 31,5 млн барелів, яку вона побудувала в порту «Дуньїн» на сході Китаю.

«Надходження ESPO в «Дуньїн» почали стрімко зростати... після того, як порт ввів в експлуатацію три нові причали, здатні приймати судна Aframax», — сказала Емма Лі, старший аналітик Vortexa з нафти в Китаї. Кожен вантаж ESPO становить приблизно 100 тис. метричних тонн, або 740 тис. барелів, і нафта зазвичай перевозиться в танкерах розміром з Aframax.

Vortexa не уточнює, чи були ці 10 млн барелів частиною комерційних запасів CNOOC або для стратегічного запасу нафти Китаю, але два високопоставлених трейдери, які уважно відстежують потоки ESPO, сказали, що Пекін нарощує свої запаси для надзвичайних ситуацій.

«Це частина того, до чого неодноразово закликав уряд, тобто міцно тримати чашу енергетичної безпеки у своїх руках», — сказав один із трейдерів на умовах анонімності, враховуючи делікатність питання.

Китай, найбільший у світі покупець сирої нафти, суворо охороняє інформацію про свої державні запаси надзвичайних ситуацій.

Постачання російської нафти у Китай, зокрема по трубопроводах за довгостроковими контрактами, торік зросли на чверть, до рекордних 2,14 млн барелів на день (б/д), зробивши москву другим провідним постачальником другий рік поспіль, яка випередила Саудівську Аравію, що відвантажила 1,72 млн б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти