У початок

Китай закуповує рідкісні сорти російської нафти

Китай імпортує широкий спектр російської нафти, включаючи менш відомий сорт Arco, так само як нація вдвічі скорочує закупівлі, пише Bloomberg.

Згідно з даними Vortexa Ltd., покупці придбали три вантажі сирої нафти з Арктики, включаючи сорт Arco з високим вмістом сірки й щільну нафту, які повинні були прибути цього місяця або в лютому, а дані показують перші потоки, спрямовані в Китай, у листопаді. Трейдери кажуть, що закупівлі можуть витіснити деякі близькосхідні барелі, такі як іракська Basrah Heavy.

Інша компанія з обробки даних і аналітики, Kpler Ltd., заявила, що останній раунд закупівель Китаю включав Varandey і більш легкий сорт, відомий як Novy Port.

Теплі стосунки Пекіна з москвою сприяли збільшенню імпорту російської нафти після початку війни в Україні, замінивши європейських і американських покупців. За даними Kpler, незвичайні закупівлі арктичної нафти відбулися після того, як щоденний імпорт сирої нафти й конденсату в Китай минулого місяця став другим за величиною за всю історію спостережень. Незалежні переробники прагнули використати імпортні квоти з кінця минулого року, коли країна відходила від Covid Zero, сприяючи попиту.

«Відбувається абсолютна зміна маршруту сортів арктичної нафти», — сказав Віктор Катона, провідний нафтовий аналітик компанії Kpler у Відні, підкресливши дату, коли набули чинності санкції ЄС проти імпорту російської сирої нафти. «російські арктичні сорти були серед орієнтованих на Європу потоків, які з 5 грудня повинні знаходити нові домівки в інших місцях, і в усіх цих випадках це майже розкол Індії й Китаю».

Зі слів трейдерів, продавці вказують знижку щонайменше на $10 за барель до ціни ICE Brent на Arco, що надходить у березні, на базі постачання. Останнім часом ф’ючерси на Brent коштували близько $79 за барель.

Arco видобувається з Прирозломного родовища в Арктиці, і він входить до трьох сортів, що вивозяться з мурманська разом із варандеєм і новим портом. Шість суден, які завантажували вантажі з мурманська минулого місяця, прямували до Індії, ще одного великого покупця російських барелів під час війни в Україні, свідчать дані відстеження Bloomberg. варандей став популярним серед індійських користувачів.

У той час як варандей відносно добре відомий азіатським покупцям, арко і новий порт менш знайомі в регіоні. Більшість Arco раніше йшла до Великобританії й Нідерландів, тоді як новий порт також зосереджувався на голландських покупцях, сказав Катона.

Цього тижня Китай видав близько 112 млн тонн імпортних квот на нафту нафтопереробникам і трейдерам у своєму останньому розподілі на цей рік. Значна квота в поєднанні зі щедрою поступкою на експорт палива може підтримати закупівлі нафти в країні, а також темпи роботи нафтопереробних заводів у найближчі місяці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти