У початок

Туркменістан побудує ще один газопровід до Китаю

«газпром» намагається компенсувати втрату ринку ЄС збільшенням продажів у Китаї. Однак Пекін вважає за краще посилити співпрацю зі своїм найбільшим постачальником газу Туркменістаном, пише видання Rzeczpospolita.

Президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов під час перемовин із головою КНР Сі Цзіньпіном у Пекіні заявив, що Ашхабад і Пекін обговорюють проєкт будівництва четвертої гілки газопроводу «Туркменістан-Китай». Головним пріоритетом співпраці Туркменістану з Китаєм є паливно-енергетичний комплекс, оскільки тут сторони мають великий потенціал.

«Сьогодні ми працюємо над збільшенням обсягів постачань туркменського газу в Китай, враховуючи зростаючі потреби китайської економіки й можливості ресурсної бази Туркменістану. Готується проєкт будівництва четвертої гілки газопроводу «Туркменістан-Китай», — сказав Бердимухамедов. 

Туркменістан має четверті запаси газу у світі (після росії, Ірану й Катару) і є найбільшим експортером трубопровідного газу в Китай. 2021 року він продав у Піднебесну 31,5 млрд кубометрів газу (дані BP). Для порівняння, російський експорт в Китай склав 7,5 млрд м3. Постачання палива з Туркменістану здійснюються трьома газопроводами, що проходять маршрутом Туркменістан-Узбекистан-Казахстан-Китай. Раніше повідомлялося, що четверту нитку планують прокласти за маршрутом Туркменістан-Узбекистан-Таджикистан-Киргизстан-Китай.

З будівництвом четвертої гілки й виходом газопроводу на проєктну потужність постачання туркменського газу в Китай повинні збільшитися до 65 млрд кубометрів на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти