У початок

Китай може скоротити експортні квоти другої партії нафтопродуктів

Китай може скоротити квоти на експорт нафтопродуктів у другій партії на 2023 рік, оскільки внутрішній попит покращується, а необхідність стимулювати економіку за рахунок нафтопродуктів зменшується, показало опитування Reuters.

Зменшення експорту нафтопродуктів з другого за величиною нафтопереробного заводу (НПЗ) у світі може допомогти зменшити надлишок пропозиції на ринках газойлю, який спричинив падіння маржі нафтопереробки в Азії до шестимісячного мінімуму.

Друга партія квот на експорт бензину, газойлю й авіаційного палива може становити від 8 млн до 12 млн тонн, показало опитування чотирьох державних нафтопереробних джерел і трьох консалтингових компаній.

Згідно з даними Reuters, ця цифра знизиться порівняно з першою партією в 18,99 млн тонн, хоча й зросте майже втричі порівняно з роком.

«Нафтопереробним заводам буде надано близько 10 млн тонн нових експортних квот у найближчі тижні, оскільки вони зможуть використати понад 80% квот 2023 року до кінця квітня», — сказав аналітик Energy Aspects Сунь Цзянань.

Квоти зазвичай видаються лише державним нафтопереробним підприємствам Sinopec, PetroChina, Sinochem, CNOOC, China National Aviation Fuel Co і приватній Zhejiang Petrochemical.

Незрозуміло, коли Міністерство торгівлі повідомить компанії про їхні обсяги в другій партії квот, хоча другу партію обсягів було видано торік у червні.

Очікується, що китайські нафтопереробники більше зосередяться на продажах на внутрішньому ринку, оскільки їх маржа покращилася, а ціни на дизельне пальне на азіатських ринках упали, кажуть трейдери.

Як повідомило джерело на державному НПЗ, внутрішні ціни на дизпальне на 270 юанів ($39,19) за тонну вищі, ніж експортні ціни, що перешкоджає експорту.

Трейдери додають, що нафтопереробники створюють запаси напередодні пікового обслуговування НПЗ у другому кварталі, готуючись до підвищення попиту в третьому кварталі влітку.

Оскільки цього року економіка покращиться переважно завдяки внутрішньому споживанню, уряд Китаю буде менше змушений покладатися на експорт нафтопродуктів для стимулювання економічного зростання, сказав Сан.

Згідно з підрахунками Reuters, отриманими від консультантів і торговельних джерел, експорт Китаєм трьох ключових продуктів, ймовірно, залишиться високим у квітні на рівні близько 3 млн тонн.

У першому кварталі експорт цих видів палива склав 12,88 млн тонн, або близько 68% від першої партії квот, показують розрахунки Reuters.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти