У початок

Китай критикує санкції США проти російського проєкту СПГ-2 в Арктиці

Міністерство закордонних справ Китаю заявило 26 грудня, що участь Китаю в російському проєкті скрапленого природного газу Arctic LNG-2 не повинна бути об’єктом втручання чи обмежень третьої сторони. Про це повідомляє Reuters.

Сполучені Штати наклали санкції на Artic LNG-2 у листопаді в рамках пакету нових масштабних заходів проти москви через війну в Україні. російський контрольний акціонер «новатек» оголосив про форс-мажор через санкції США, повідомляють джерела.

російські ЗМІ повідомляли, що китайські державні нафтові компанії CNOOC Ltd і China National Petroleum Corp (CNPC), обидві зацікавлені сторони, також оголосили про форс-мажор у проєкті.

Економічне співробітництво між Китаєм і росією відповідає взаємним інтересам обох країн і «не повинно зазнавати втручань або обмежуватися будь-якою третьою стороною», заявив речник МЗС Китаю Мао Нін на черговій прес-конференції у вівторок.

«Китай завжди виступав проти односторонніх санкцій і довгострокової юрисдикції без основи міжнародного права», — додала вона.

Проєкт Arctic LNG-2 повинен був почати виробництво на початку 2024 року. «новатек» має 60% акцій у проєкті, тоді як CNOOC і CNPC мають по 10%, а також французька TotalEnergies і консорціум японської Mitsui&Co і JOGMEC.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти