У початок

Азербайджан не виключає можливості придбання НПЗ «лукойлу» в Бургасі

У Баку готові розглянути варіант придбання нафтопереробного заводу (НПЗ) «лукойл нафтохім Бургас» у Болгарії, якщо надійде конкретна пропозиція, заявив Euronews Bulgaria посол Азербайджану в Софії Гусейн Гусейнов.

«Якщо буде зроблено пропозицію про придбання нафтопереробного підприємства в Бургасі, то компанія SOCAR (держнафтокомпанія Азербайджану) і наш уряд готові її розглянути», — сказав він.

Дипломат додав, що для предметного обговорення необхідна наявність конкретної пропозиції, «якої поки що немає».

«лукойл» почав працювати в Болгарії у жовтні 1999 року, ставши власником контрольного пакету акцій НПЗ у Бургасі потужністю 8,8 млн тонн. Компанія також управляє мережею з більш ніж 500 АЗС у країні.

Парламент Болгарії у вересні 2023 року схвалив поступове припинення імпорту російської нафти. Болгарія й кілька інших країн ЄС звільнені від заборони на імпорт російської нафти до кінця 2024 року, проте депутати проголосували за обмеження використання сировини з росії на НПЗ «лукойл» до 80% на кінець цього року і повну відмову від неї до жовтня наступного.

Потім стало відомо, що Болгарія запровадила для НПЗ у Бургасі 60%-й податок на прибуток, який буде скорочено до 15% лише після продажу активу. Крім того, на підприємстві має бути проведено модернізацію за 500 млн євро для того, щоб завод міг переробляти легші неросійські сорти нафти.

У середині жовтня трейдерська структура «лукойлу» Litasco SA, яка є основним акціонером LUKOIL Neftochim Burgas AD, заявила, що не отримувала пропозицій продати цей НПЗ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти