У початок

Китай дозволяє незалежним НПЗ імпортні квоти на 2024 рік використовувати у грудні

Уряд Китаю дозволяє незалежним нафтопереробним заводам (НПЗ) використовувати свої квоти на імпорт сирої нафти на 2024 рік заздалегідь для завантаження барелів в грудні, щоб зменшити обмеження щодо доступності квот на 2023 рік, але мало хто з НПЗ зацікавлений подати заявку, повідомили S&P Global Commodity Insights власники квот.

Обсяг квот на 2024 рік, на використання яких кожен із НПЗ претендує 2023 року, буде вирахувано з їхніх квот, які буде використано 2024 року, повідомили на НПЗ.

Крім того, розширені квоти повинні бути використані до кінця 2023 року, оскільки невикористані обсяги не може бути перенесено на 2024 рік, додали вони.

НПЗ повинні подати заявки 11 грудня, якщо їм потрібна авансова квота, але незрозуміло, коли вони її отримають.

S&P Global Commodity Insights поговорила з шістьома власниками квот, і п’ятеро з них сказали, що пропустять заявку, а один не озвучив свого рішення.

«Цей крок свідчить про те, що уряд усвідомив наші потреби, але дозвіл надходить надто пізно. Уже середина грудня, і ми завершили наш план пропускної спроможності й імпорту в грудні в умовах обмеженої доступності імпортних квот на 2023 рік», — сказав незалежний нафтопереробник із Шаньдуна.

Незалежні НПЗ, особливо в Шаньдуні, страждають від обмеження квот на імпорт сирої нафти з вересня або жовтня. Оскільки внутрішній попит на нафтопродукти також уповільнився з настанням зими, вони розв’язали проблему шляхом зниження пропускної здатності й збільшення імпорту альтернативної сировини, такої як мазут і бітумна суміш.

«Попередні квоти призводять до скорочення доступності 2024 року, ми б віддали перевагу дотриманню нашого початкового плану і збереженню квот для гнучкості на наступний рік», — повідомило друге джерело в Шаньдуні.

Китай установив обмеження квот на імпорт сирої нафти на 243 млн тонн, або 4,88 млн барелів на день (б/д), на 2024 рік, залишаючи цей ліміт незмінним з 2023, 2022 і 2021 років, повідомляє S&P Global.

За даними митниці, Китай імпортував 11,32 млн барелів сирої нафти на добу за січень-листопад, що на 12,1% більше, ніж торік. Згідно з даними S&P Global, імпорт сирої нафти незалежними НПЗ підскочив на 19,3% у річному обчисленні – до 3,56 млн б/д за перші 11 місяців, незважаючи на падіння обсягу на 20,3% у річному обчисленні – до 2,85 млн б/д у листопаді.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти