У початок

Казахстан збільшив експорт нафти у Німеччину

Казахстан у квітні спрямував у Німеччину системою магістральних нафтопроводів ПАТ «транснєфть» 50 тис. тонн нафти порівняно з 20 тис. тонн у березні, повідомила прес-служба казахстанської національної компанії «КазТрансОйл».

«Обсяг транспортування казахстанської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ «транснєфть» у напрямку пункту здачі нафти «Адамова застава» для подальшого постачання до Німеччини у квітні порівняно з березнем збільшився на 30 тис. тонн, або на 150%, і склав 50 тис. тонн», – йдеться у прес-релізі.

Таким чином, у лютому-квітні 2023 року АТ «КазТрансОйл» здійснило постачання в Німеччину 90 тис. тонн казахстанської нафти.

«АТ «КазТрансОйл» підтверджує наявність технічної можливості для транспортування 1,2 млн тонн казахстанської нафти у напрямку пункту здачі нафти «Адамова застава» для подальшого забезпечення Німеччини, але фактичні обсяги транспортування нафти залежать від заявок нафтових компаній», – пояснюється в прес-релізі.

«транснєфть» наприкінці грудня 2022 року повідомляла, що отримала заявку від «КазТрансОйлу» на резерв додаткових потужностей нафтопроводу «дружба» для транзиту в Німеччину обсягом 1,2 млн тонн на 2023 рік.

Уряд Німеччини у вересні 2022 року заявив, що проведе перемовини з Казахстаном щодо закупівлі нафти з транспортуванням трубопроводом «дружба» для забезпечення додаткових обсягів для НПЗ у місті Шведті й заміни нафти з росії. Казахстан користується «дружбою» для транзиту, спрямовуючи близько 10 млн тонн нафти на рік у напрямку порту в усть-лузі.

Нафтопровід «дружба» бере свій початок в альметьєвську, проходить через брянськ і далі розгалужується на дві ділянки: північна (територією білорусії у напрямку Польщі й Німеччини) і південна (територією України у напрямку Угорщини, Словаччини, Чехії). Транспортування російської нафти до Польщі через «дружбу» було припинено наприкінці лютого. У Німеччину прокачування російської нафти трубопроводом не ведеться з початку 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти