У початок

Казахстан обговорює постачання нафти в ЄС, зокрема на НПЗ у Шведті

Європейські компанії звертаються до Казахстану із запитами про постачання нафти, НПЗ у німецькому Шведті є одними з можливих її отримувачів. Про це із посиланням на міністра енергетики республіки Болата Акчулака повідомляє «Інтерфакс-Казахстан».

«У силу того, що є обмеження щодо постачання російської нафти, звичайно, європейські споживачі та компанії звертаються з такими запитами», — сказав він, наголосивши, що такі угоди є комерційними.

Зі слів міністра, такі перемовини можуть провадити казахстанські компанії й відправники вантажу.

Йому поставили питання, чи веде Казахстан перемовини про постачання нафтової сировини в Німеччину, на НПЗ у місті Шведті.

«Так, це один із варіантів постачання», — відповів він.

Раніше державний секретар Німеччини з економічних питань повідомив, що Федеральний уряд веде конструктивні перемовини з Польщею й Казахстаном про постачання сировини на НПЗ, проте «бракує твердих обіцянок».

Нагадаємо, з 5 грудня в ЄС вступило в дію ембарго на постачання російської нафти танкерами. З 1 січня 2023 року Німеччина має намір додатково відмовитися від трубопровідної нафти з росії — зобов'язання федерального уряду на рівні ЄС. Це особливо впливає на нафтопереробний завод PCK у Шведті, оскільки він залежить від російської нафти з трубопроводу «дружба». Частину планується замінити постачаннями через «Росток», але це не гарантує повного завантаження.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти