У початок

До січня очікується запуск трьох німецьких LNG-терміналів

Найбільший європейський газовий ринок — Німеччина — може мати до січня три плавучих СПГ-термінали із загальною імпортною потужністю 14,5 млрд м3 на рік, щоб допомогти країні швидко диверсифікувати постачання газу й уникнути залежності від росії. Про це повідомляє Energy Intelligence.

Джерела на ринку стурбовані тим, що проблеми з запуском все ще можуть виникнути, але першу плавучу установку для зберігання і регазифікації (FSRU), проєкт Wilhelmshaven, буде введено в експлуатацію до кінця грудня. Проєкт належить державній комунальній компанії Uniper на узбережжі Північного моря Німеччини.

«Я думаю, що в січні працюватимуть три FSRU, але, ймовірно, деякі затримки можуть виникнути протягом грудня», — каже аналітик трейдингової компанії. Як тільки FSRU буде встановлено, початок роботи терміналів у Брунсбюттелі й Вільгельмсгафені стане «питанням тижнів», зазначає трейдер.

Очікується, що перший німецький вантаж СПГ прибуде в порт «Вільгельмсхафен» цього тижня, а оператор терміналу Uniper очікує введення в експлуатацію плавучої установки СПГ 17 грудня. Вантаж СПГ перебуває на борту Hoegh Esperanza, орендованого Uniper від імені німецького уряду. Судно прямує з іспанського терміналу «Сагунто».

Першим регазификаційним судном, яке прибуло в Німеччину, був Neptune FSRU. Він прибув у порт «Мукран» у листопаді, але ще не працює. Neptune, який частково належить Hoegh, було зафрахтовано французькою великою TotalEnergies і приватним оператором Deutsche ReGas, який планує встановити його в порту «Лубмін» у Балтійському морі як термінал Deutsche Ostsee продуктивністю 4,5 млрд кубометрів на рік.

Deutsche ReGas каже, що проєкт розпочне роботу цього місяця. «Всі необхідні компоненти вже встановлено в регіоні, й створено всі інфраструктурні передумови для того, щоб СПГ-термінал був технічно завершений у короткий термін і введений в експлуатацію до кінця грудня», — повідомив представник Deutsche ReGas.

Будівельні роботи на майданчику Deutsche Ostsee було завершено в листопаді, і німецький газотранспортний оператор Gascade завершив підключення трубопроводу від посадкової станції до газопроводів NEL і Opal. Deutsche ReGas також завершила бронювання потужностей після обов’язкового відкритого сезону в жовтні.

Очікується, що FSRU, яким керує комунальна компанія RWE, почне роботу не пізніше початку наступного року в порту «Брунсбюттель» у гирлі річки Ельба на північному заході Німеччини. RWE повідомляє, що будівельні роботи в порту для прийому й підключення FSRU до мережі буде завершено в січні, повідомив представник RWE Energy Intelligence. Очікується, що перший вантаж становитиме 137 тис. м3 з Об’єднаних Арабських Еміратів у рамках угоди про постачання між Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) і RWE, підписаної у вересні. Очікується, що термінал матиме 5 млрд м3 на рік.

Adnoc має чотири судна такої місткості, одне завантажене й доставляє вантаж у Японію. Решта три наразі класифікуються як баластні, а найближчий до Німеччини очікує на завантаження біля експортного об’єкта на острові Дас в ОАЕ. За оцінками Kpler, середня подорож від острова Дас до Брунсбюттеля займає близько 18 днів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти