У початок

Казахстан не зможе замістити нафту, що постачається росією в ЄС, — голова Міненерго

Казахстан не зможе замістити обсягів нафти, що експортується росією в Євросоюз. Про це сказав міністр енергетики республіки Болат Акчулаков, повідомляє «Інтерфакс-Казахстан».

«Наше першочергове завдання зберегти наші поточні контракти, які ми маємо, зокрема з європейськими споживачами за допомогою Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) і нафтопроводу «Атирау-Самара». (...) Але жодним чином ми не кажемо про те , щоб брати й замінювати чиїсь обсяги, у нас такої змоги немає», — сказав Акчулаков на брифінгу, відповідаючи на запитання про те, чи зріс попит на казахстанську нафту з боку ЄС із введенням антиросійських санкцій.

«Скільки б охочих не було отримати додатково обсяги, на жаль, видобуток нафти — це не вода в крані, її натиск не залежить від того, наскільки ви відкрили вентиль. Це все вимагає великих грошей і багато часу. Тому замістити величезні обсяги на ринку — це питання складне. Навіть для тієї ж Саудівської Аравії значно збільшити обсяг видобутку також велике питання», — сказав він.

Тому, додав міністр, для Казахстану немає жодних перспектив для нарощування постачання нафти в ЄС.

«Єдине, у нас очікується 12 млн тонн додатково нафти тенгізської (до середини 2024 року — ред.). Ми шукаємо, як її продавати, але це безвідносно до тієї ситуації (що склалася внаслідок застосування антиросійських санкцій — ред.), ці плани були ще кілька років тому», — сказав міністр.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти