У початок

Кабмін змінив формулу розрахунку роздрібних цін на пальне

Кабінет міністрів України дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на «брендове преміальне» пальне за умови, що вони також продають пальне за регульованими державою цінами. 

Відповідну постанову №488 від 29 квітня опубліковано на сайті уряду в суботу.

Досі роздрібні ціни на «брендове преміальне» пальне не могли перевищувати регульовані державою роздрібні ціни на звичайне пальне більше ніж на 5%.

Згідно з прийнятою постановою, у розрахунку регульованої ціни також підвищено витрати на зовнішнє логістичне забезпечення з $50 до $80 за тонну.

Документ також містить анонсоване урядом підвищення граничних рівнів торгової надбавки до середньої роздрібної ціни на дизельне пальне, що реалізовується на АЗС, з 5 до 7 грн/літр, для бензинів – з 4,55 грн до 6,5 грн/літр.

Нагадаємо, на ринку утворився відчутний дефіцит пального на АЗС  в окремих регіонах України. Це відбулося внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів ворог завдавав нищівних ударів по паливній інфраструктурі України. Зокрема, знищено Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в Україні, а також низку великих нафтобаз операторів ринку.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що урядові України необхідно тимчасово відмовитись від державного регулювання цін на пальне на АЗС задля стимулювання імпорту, а також задля встановлення справедливих роздрібних цін в умовах дефіциту і проблем із логістикою.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти