У початок

Кабмін схвалив проєкт меморандуму з нафтотрейдерами

Також є російською мовою

Уряд України схвалив проєкт Меморандуму про наміри щодо створення сприятливого середовища, розвитку добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів України і задоволення потреб споживачів на період карантину та введення обмежень через COVID-19.

Відповідне розпорядження Кабінету міністрів №270 від 2 квітня оприлюднено на сайті уряду.

Меморандум доручено підписати міністру економіки Ігорю Петрашку.

Текст документа в розпорядженні відсутній.

Згідно з даними агентства «Інтерфакс-Україна», представники влади останні кілька тижнів проводять активні перемовини з великими мережами АЗС, наполегливо пропонуючи їм знизити ціни на нафтопродукти, які виросли в останні місяці. Зокрема, на бензин А-95 їм рекомендують встановити ціну до 30 грн за літр.

У свою чергу великі мережі вчергове вимагають посилити боротьбу з «чорним» і «сірим» ринком і забезпечити рівні умови конкуренції.

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля в усіх регіонах України відновилася кампанія боротьби з нелегальним ринком нафтопродуктів.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» оцінює сукупні втрати державного бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів у 2020 році в близько 19 млрд грн, а в 2021 році вони можуть перевищити 20 млрд грн.

Згідно з дослідженням «А-95», найбільша частка несплачених податків припадає на оптимізацію ПДВ і податку на прибуток - понад 15 млрд грн. Іншим потужним джерелом втрат є нелегальне виробництво нафтопродуктів.

За спостереженнями «А-95», з різною інтенсивністю в Україні працює понад 30 об'єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, яка не обкладається акцизним податком. Насправді це низькоякісні моторні палива стандартів Євро-2 і Євро-3, які йдуть у роздрібну мережу. Сума несплаченого акцизу за 2020 р. оцінюється в 3,8 млрд грн.

На початку року стало відомо про потужний канал постачань в Україну безакцизних компонентів для виробництва моторних палив на основі МТБЕ і метанолу як розчинників (код 3814009090). Одержувачами цієї продукції в січні-лютому стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (3,9 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (4,1 тис. т), що спрямовує частину ввезених розчинників на міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область), звідки закуповує паливо мережа Motto. Серед імпортерів розчинників також слід виокремити ТОВ «Термінал» (ЄДРПОУ 32547138), яке за перші два місяці 2021 р. ввезло 400 т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти