У початок

Випарувався: в альтернативному пальному виявлено брак спирту

Також є російською мовою

Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) провів дослідження якості альтернативного пального, що реалізується на українських АЗС. У результаті всі чотири зразки виявилися такими, що або не відповідають поняттю альтернативних палив, або не відповідають супровідним документам.

Перевіряли зразки пального, відібрані на станціях «БРСМ-Нафта», «Авіас», Моttо і полтавській мережі BVS.

Згідно з українським законодавством, альтернативними вважаються палива, в яких частка біокомпоненту перевищує 30%. На АЗС Моttо вміст спирту склав 28,5%, 7,9% – у паливі «Авіас». У пробі, взятій на BVS, етанолу практично не було (0,25%) (див. табл.).

Представник мережі «Авіас» у розмові з кореспондентом enkorr повідомив, що значне відхилення щодо якості пов'язано, очевидно, з тривалим зберіганням цього продукту.

«Я навіть не знав, що ми його ще продаємо. А взагалі «альтернатива» вже рік як не випускається в Кременчуці, вже рік не можемо допродати залишки», – сказав співрозмовник на умовах анонімності, підкресливши, що після проведеного дослідження прискорить процес вивезення товару на утилізацію і зачистку резервуарів.

Станіслав Батраченко, топ-менеджер компанії «Надєжда», якій належить мережа BVS, не став коментувати дослідження на запит директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна в соціальній мережі «Фейсбук», поставивши позначку «лайк» коментарю, в якому проведене дослідження названо замовним.

Motto публічно ситуацію не коментує.

За результатами дослідження показник вмісту біокомпоненту відповідав вимогам закону тільки в одному зразку альтернативного палива – його було взято на «БРСМ-Нафта» (30,7%). Тим часом, паспорт якості на альтернативне пальне «А-95 Е50 Преміум плюс», копію якого має в своєму розпорядженні enkorr, передбачає наявність у паливі понад 40% біокомпоненту. Згідно закону, за фактом виявлений вміст біокомпоненту відповідає маркуванню Е40.

Результати досліджень ІСЕ спиртового пального в Україні в березні 2021 р.:

АЗС

Октанове

число

(дослід.

метод)

Масова

частка

бензолу,

%

Масова

частка

аромат.

вуглеводнів,

%

Масова частка

этанола,

%

Значення

рН

Масова частка

етерів,

%

норма

> 95 од.

< 1

< 35

6,5 - 9,0

< 15

БРСМ - Нафта

98

0,23

7,2

30,7

7,4

1,3

Motto

97

1

17,8

28,5

6,6

10,5

Авіас

95,7

1,2

15,8

7,9

7

15

BVS

95

2,6

10,7

0,25

7,1

20,6

Виробництво і реалізація альтернативних палив регулюється Законом України «Про альтернативну енергетику». Для стимулювання споживання цього палива передбачено пільгову ставку акцизного збору обсягом 162 євро за 1000 л, тоді як на нафтовий бензин вона становить 213 євро. Однак програма не отримала особливого поширення через низький попит у покупців, високі транспортні витрати при виробництві й реалізації і часті нарікання на якість. Падіння цін на нафту і збереження високих цін на біоетанол у 2020 році зробило випуск і продаж альтернативного пального економічно невигідним, в зв'язку з чим було відзначено падіння його випуску. Виробництво припинив НПЗ «Укртатнафта», продаж зупинив один із найбільших дистриб'юторів – столична мережа АЗК KLO, що замінила його в лінійці реалізації бензином А-100.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти