У початок

INA витрачатиме $400 млн на рік на НПЗ у Хорватії й відновлювані джерела енергії

INA Industrija Nafte d.d., найбільша енергетична компанія Хорватії, планує інвестувати близько 400 млн доларів США щорічно в найближчі роки в модернізацію свого нафтопереробного заводу (НПЗ), стимулювання використання відновлюваних джерел енергії й фінансування компаній, що займаються видобутком. Про це повідомляє Bloomberg.

Компанія, яка контролюється угорським Mol Nyrt й частково належить хорватській державі, планує завершити поточну модернізацію свого НПЗ у Рієці на узбережжі Адріатичного моря вартістю понад 630 млн євро ($683 млн) до середини 2025 року. Про це заявила в інтерв’ю Жужанна Ортутай, голова правління INA.

«Нова установка уповільненого коксування, яку буде встановлено на НПЗ в Рієці, підвищить безпеку постачання дизельного пального не тільки для Хорватії, але й для Словенії, Боснії та Герцеговини й інших сусідніх країн, — сказала Ортутай. — Зараз нафтопереробних потужностей INA недостатньо, щоб покрити навіть внутрішнє споживання дизельного пального, але модернізація це змінить».

INA повністю відмовилася від російської нафти ще 2019 року й зараз імпортує паливо здебільшого з Азербайджану, Греції й Італії. Він також розглядає можливість придбання розвідки в Єгипті, де компанія вже має частки в чотирьох видобувних і одній розвідувальній концесіях.

Зі слів Ортутай, компанія буде відкладати 20% своїх щорічних капітальних витрат на відновлювані джерела енергії.

Інвестиції включають збільшення виробництва сонячної енергії, а також початок виробництва біометану й екологічно чистого водню, обидва вже 2026 року. Зі слів Ортутай, компанія також розпочне геотермальне розвідувальне буріння наступного року на півночі й у центрі Хорватії.

«Наша мета — виконати вимоги Європейського Союзу й отримати 42% загального обсягу виробленої енергії з відновлюваних джерел, — сказала Ортутай. — Це непросте завдання, але ми над ним працюємо».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти