У початок

ICE відкриває Лондонський газовий хаб, створюючи маршрут в обхід верхньої межі цін ЄС

Міжконтинентальна біржа ICE планує запустити «паралельний ринок» у Лондоні для торгівлі газом за механізмом передачі права власності наступного місяця, повідомляється в п’ятницю, надаючи змогу учасникам ринку уникнути обмеження цін на газ, встановленого Європейським Союзом. Про це повідомляє Reuters.

ICE проводить торгівлю на газовому хабі TTF в Амстердамі й раніше попереджала, що може перемістити ринок за межі ЄС через наближення обмеження цін на газові деривативи.

ICE заявила, що продовжуватиме керувати ринком TTF на своїй Амстердамській біржі — найбільш ліквідному ринку ф’ючерсів на газ у Європі, який встановлює базову ціну на газ у регіоні, але поряд із цим вона готується запустити ще один ринок ф’ючерсів і опціонів TTF у Лондоні 20 лютого.

На лондонський ринок не поширюватиметься ліміт ціни на газ 27 країн блоку, оскільки Великобританія більше не є членом ЄС.

Трабю Бленд, старший віце-президент ф’ючерсних бірж ICE, сказав, що другий ринок забезпечить «варіант страхування» для клієнтів на випадок, якщо обмеження ціни в ЄС завадить їм торгувати або керувати своїм ризиком.

«Мета ICE — створити ринки, які дозволять нашим клієнтам керувати своїми ризиками, і ми зобов’язані перед нашими клієнтами надавати розв'язання проблем, з якими вони стикаються», — сказав він.

Країни ЄС погодили обмеження ціни на газ минулого року, щоб спробувати уникнути повторення рекордно високих стрибків цін, які спостерігалися 2022 року, коли постачання російського газу в Європу скоротилися.

Речник Міністерства економіки Нідерландів сказав, що новина про лондонський центр не була несподіваною.

«Це повністю відповідає тому, що ми очікували і про що також попереджали в ЄС, що може статися», — сказав речник.

Починаючи з 15 лютого, ЄС встановить обмеження на ціни TTF, якщо контракт на перший місяць підскочить до рівня вище за 180 євро ($196) за мегават-годину (МВт-год) протягом трьох днів, а також на 35 євро/МВт-год вище базової ціни на скраплений природний газ.

Європейські ціни на газ цього року впали нижче від 70 євро/МВт-год, зменшившись більш ніж удвічі з грудня через теплу погоду й переповнені сховища ЄС. Аналітики кажуть, що ліміт ЄС зараз, здається, буде менш імовірним, але не можна виключати стрибків цін.

Обмеження ЄС, яке довго обговорювалося, розділило країни-члени блоку: Бельгія й Польща серед тих, хто закликав до цього заходу, щоб захистити споживачів від різкого зростання рахунків за електроенергію, тоді як скептики, включаючи Німеччину і Нідерланди, побоювалися, що це може підірвати ринки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти