У початок

Грецькі танкери вперше масово порушили ембарго ЄС на морській імпорт нафти з рф

Зафіксовано першу «групову» спробу брутального порушення ембарго Євросоюзу на морській імпорт сирої нафти з росії. Про це з посиланням на керівника Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень головного редактора порталу BlackSeaNews Андрія Клименка повідомляють «Порти України».

Зі слів Клименка, 23-24 грудня до Лаконської затоки (Греція) прибули одразу три танкери з російською сирою нафтою:

  • грецький танкер Trident Hope вийшов з російського порту «тамань» 9 грудня, при виході вказав порт призначення SG SIN Singapore, при виході з Мармурового моря змінив порт призначення на GR KLX Kalamata (Greece), фактично прибув до Лаконської затоки 23 грудня;
  • грецький танкер Sovereign вийшов з російського порту «туапсе» 10 грудня, при виході вказав порт призначення GR KLX Kalamata (Greece), фактично прибув до Лаконської затоки 23 грудня;
  • грецький танкер Anafi Warrior вийшов з російського порту «тамань» 14 грудня, при виході вказав порт призначення GR KLX Kalamata (Greece), фактично прибув до Лаконської затоки 24 грудня».  

Таким чином, до територіальних вод та ексклюзивної економічної зони Греції, країни-члена ЄС, прибуло близько 270 тис. тонн сирої нафти з росії.

«З урахуванням того, що Лаконійська затока відома як місце рейдової перевалки нафти з борту на борт (STS, ship to ship), можна припустити, що цю підсанкційну російську криваву нафту буде перевантажено на інші танкери для доставки до країн ЄС. Звертає увагу, що всі три танкери-порушники мають судновласників з Греції (про можливість таких порушень саме з боку грецьких компаній ми неодноразово попереджували)», — написав Клименко у Facebook.

З його слів, час цього порушення обрано не випадково — під час різдвяних і новорічних відпусток багатьох держслужбовців у кранах ЄС і Єврокомісії.

Як зазначають в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень, реакція МЗС України, Єврокомісії, державних органів Греції не повинна забаритися, незважаючи на святкові дні. «Треба розуміти, що перші порушники тестують ЄС на реакцію: буде швидка реакція — ця «схема» припинить існування, не буде — прямо зараз до цієї ж Лаконійської затоки йдуть ще 3-5 таких же танкерів», — підсумував Клименко.

Нагадаємо, з 5 грудня Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження на рівні $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінову «стелю» погоджено з країнами G7 та іншими партнерами ЄС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти