У початок

Експорт російської нафти морським шляхом знизився на чверть – WSJ

На тлі запровадження західними країнами верхньої межі цін на російську нафту її експорт морським шляхом суттєво знизився. Так, у грудні росія експортувала майже на чверть менше нафти порівняно з середніми показниками за 2022 рік.

Як повідомляє The Wall Street Journal, протягом грудня 2022 року російська федерація щодня експортувала близько 2,5 млн барелів нафти. Цей показник на 22% нижчий від середнього значення за попередні 11 місяців року.

Нафту з росії продовжує купувати невелика кількість країн. Серед них – Індія, Туреччина, Китай і Болгарія.

Видання пише, що причиною цього є запровадження граничної ціни на нафту. Крім того, падіння експорту російської нафти, «ймовірно, спричинене суворими погодними умовами і зниженням попиту в Китаї на тлі недостатньо рішучого скасування обмежень», які країна запровадила під час пандемії коронавірусу.

Нагадаємо, 3 грудня 2022 року Рада ЄС вирішила встановити граничну ціну на нафту, що експортується з росії, на рівні $60 за барель. Це обмеження почало застосовуватися з 5 грудня.

Влада рф придумала санкції у відповідь на запроваджену Заходом максимальну вартість нафти з росії. Президент рф владімір путін у вівторок, 27 грудня, підписав указ про застосування спеціальних економічних заходів у паливно-енергетичній сфері.

Крім того, росія може скоротити видобуток нафти на 500-700 тис. барелів на добу (б/д) у відповідь на обмеження країнами G7 цін на експорт російської нафти. Як заявив віце-прем'єр рф алєксандр новак, країна-агресор має намір скоротити видобуток нафти вже 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти