У початок

Державна система контролю якості не готова до впровадження Техрегламенту на СВГ — «А-95»

Також є російською мовою

Набуття 4 лютого 2021 р. чинності Технічним регламентом на скраплені гази повністю паралізує ринок, оскільки в Україні немає необхідних органів сертифікації. Таку думку висловили експерти Консалтингової групи «А-95».

Згідно із законодавством, для введення в обіг окремої партії чи серії партій продукції потрібен документ, який підтверджує її відповідність вимогам Техрегламенту. Цю процедуру проводять спеціальні органи оцінки відповідності, акредитовані Національним агентством з акредитації України (НААУ).

Станом на 19 січня в Україні необхідні органи відсутні. Загалом же на акредитацію подано лише 2 заявки, проте вже очевидно, що навіть їх не буде задоволено вчасно.

Основною причиною затримки є затягування строків розгляду документів в НААУ, яке є першим етапом акредитації. Далі потрібно узгодження Мінекономіки, а також Міністерства енергетики.

Таким чином, усі партії скрапленого газу, що постачаються на ринок з 4 лютого, можуть виявитися заблокованими відповідальними органами.

На думку експертів Консалтингової групи «А-95», окрім проблем, пов'язаних із браком органів сертифікації, ще низку конфліктів несуть у собі самі норми Техрегламенту. Зокрема, документ вимагає паспортизацію кожної партії СВГ, акредитованої української лабораторією. З огляду на гострий дефіцит таких установ, ця вимога може сильно ускладнити вільний оборот автогазу в країні.

Учасники ринку також побоюються розпливчастих формулювань щодо причин, з яких органи ринкового нагляду можуть зупиняти партії скрапленого газу для відбору проб. Це створює потужний ґрунт для появи корупційної складової.

«Єдиним варіантом нині є перенесення строків набуття чинності Техрегламентом для проведення потрібних процедур з акредитації компаній і лабораторій, а також ретельного узгодження з контролюючими органами конфліктних моментів», – вважають в «А-95».

Технічний регламент ухвалено постановою Кабінету міністрів №667 від 29 липня 2020 р.. Документом передбачено піврічний адаптаційний період, фактичне набуття нормами чинності передбачається з 4 лютого 2021 р..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти