У початок

ДФС наклала арешт на корпоративні права Glusco

Також є російською мовою

Державна фіскальна служба (ДФС) наклала арешт на корпоративні права групи компаній, що постачають нафтопродукти з Російської Федерації, йдеться у повідомленні прес-служби ДФС.

«На підставі постанови суду накладено арешт на корпоративні права 28 компаній, у власності яких перебувають також і вищезгадані АЗС на загальну суму понад 700 млн гривень», – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що в березні 2021 р. податкова міліція спільно з СБУ викрила масштабну схему реалізації неякісних нафтопродуктів через відому мережу АЗС.

Йдеться про мережу автозаправних станцій Glusco. Нагадаємо, 11 березня СБУ спільно з фіскальною службою блокували роботу компанії «Глуско Україна», яка управляє мережею і належить швейцарському трейдеру Proton Energy Group S.A..

«Службові особи декількох суб'єктів господарювання організували незаконну схему з ввезення на митну територію України, зокрема з території РФ, нафтопродуктів із використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн», – відзначають фіскали.

Крім того, податківці заявляють, що під час досудового розслідування встановлено, що при оформленні імпортованого пального у митних деклараціях занижувалися вагові і якісні показники пального (Євро 4).

«Надалі пальне на підконтрольних нафтобазах змішувалося з пальним для реактивних двигунів задля досягнення показника палива (Євро 5) і подальшої безперешкодної його реалізації», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що правоохоронці провели понад 140 обшуків і перевірили офісні приміщення, нафтобази, морські судна і понад 100 автозаправних станцій. Також вони встановили взаємозв'язок 28 компаній в частині загальних бенефіціарів власників, що вказує на підконтрольність одним і тим же особам.

«Отримано відомості про наміри бенефіціарних власників і посадових осіб цих 28-ми підприємств провести реєстраційні дії для передачі корпоративних прав іншим особам, щоб уникнути відповідальності і для запобігання стягнення збитків за матеріалами кримінального провадження», – зазначили в ГФС.

Як повідомляв enkorr, азербайджанська нафтова компанія Socar і власник української мережі АЗС Glusco Нісан Моісеєв перебували в завершальній стадії перемовин про продаж активу. За інформацією джерел видання, Нісан Моісеєв виставив мережу на продаж буквально відразу після заяви про припинення постачань пального «Роснафти» в середині березня.

Нагадаємо, Glusco сформовано на базі роздрібного бізнесу компанії «Роснафта», який у 2016 році викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A.. На сьогодні мережа налічує 126 АЗС і шість нафтобаз. Також компанія здійснює заправку літаків у столичних аеропортах «Бориспіль» і «Київ».

У середині березня Proton Energy Group S.A. заявила про вимушену зупинку постачань пального «Роснафти» в Україну. У квітні трейдер Coral Energy повідомив, що стане новим експортером ресурсів «Роснафти» в Україну. Однак у травні про укладення контракту з «Роснафтою» заявив Socar, почавши постачання наприкінці травня. Нині мережа «Сокар Україна» налічує близько 60 АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти