У початок

«газпром» звинуватив Європу у дестабілізації азіатського ринку СПГ

2022 року деякі постачальники порушували свої зобов'язання за довгостроковими контрактами й переспрямовували СПГ-танкери в Європу, чим спровокували кризові ситуації у низці країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР). Про це йдеться у коментарі «газпрому» до інформації про перспективи розвитку галузі сланцевого газу і скрапленого природного газу (СПГ), повідомляє «Комерсант». Країни Європи дестабілізували світовий ринок СПГ й знизили енергобезпеку у глобальному масштабі, також заявляє російська компанія.

«Світова галузь СПГ зазнала суттєвих змін за рахунок збільшення попиту в Європі, що призвело до дестабілізації ринку й зростання цін на газ. Так, 2022 року вперше за довгий час спостерігалася значна європейська премія відносно азіатських цін», — зазначають у «газпромі».

На тлі порушень своїх зобов'язань низкою постачальників, наприклад, в Індії влада була змушена розпочати нормований розподіл газу підприємствам із виробництва добрив та іншим промисловим споживачам, йдеться у повідомленні компанії. «Проте в довгостроковій перспективі АТР буде основним регіоном зростання попиту на СПГ», – зазначає «газпром». При цьому покупці з ЄС не хочуть укладати довгострокових контрактів на постачання газу, що стримує ухвалення інвестиційних рішень щодо нових газових проєктів, заявила російська компанія.

Євросоюз на початку жовтня затвердив восьмий пакет антиросійських санкцій. Він передбачає зокрема запровадження стелі цін на російські енергоносії. міненерго рф у зв'язку з цим попередило, що виключає продаж нафти або газу за обмеженою ціною.

При цьому останні місяці партії СПГ, наприклад, на китайському ринку перепродували Європі. Для забезпечення енергобезпеки Китай заборонив своїм держкомпаніям ці перепродажі, сказав голова російського «новатеку» леонід міхельсон.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти