У початок

Туреччина збільшила імпорт російського скрапленого газу в 11 разів

За дев’ять місяців 2022 року обсяги імпорту скрапленого газу в Туреччину скоротилися на 4%, до 2,232 млн тонн. Про це свідчать дані турецького Інституту статистики.

Зменшення постачань відбулося через зниження платоспроможного попиту, що було викликано девальвацією турецької ліри.

Найбільшими постачальниками скрапленого газу в Туреччину, як і торік, залишаються Алжир і Сполучені Штати, частка їх продукту в загальному обсязі імпорту складає 84%. Проте цього року спостерігається різке зростання постачань з росії: за дев’ять місяців до турецьких портів потрапило 111 тис. тонн скрапленого газу, що у 11 разів перевищує торішній показник за аналогічний період.

Традиційно основними напрямками експорту російського скрапленого газу останні кілька років були ринки Польщі, України й країни північно-західної Європи. Але через початок військової агресії проти України та введені з боку європейських країн санкції російські виробники змушені шукати альтернативні шляхи постачань свого газу.

У свою чергу зменшення обсягів закупівель російського газу в Польщі й Україні сприяло зростанню попиту на продукт казахського виробництва і призвело до скорочення його експорту в Туреччину на 17%, до 186 тис. тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти