У початок

Газ із рф продовжує надходити в Європу, попри вимогу путіна платити в рублях

У п'ятницю, 1 квітня, російський газ, як і раніше, надходить у Європу, попри крайній термін, встановлений владіміром путіним. У кремлі погрожують припинити постачання, якщо споживачі не почнуть платити в рублях.

Про це, посилаюсь на Reuters, повідомляє «РБК-Україна».

Господар кремля підписав указ, що встановлює в п'ятницю, 1 квітня, крайній термін для покупців із т. зв. «недружніх країн», щоб платити за газ у рублях або бути відключеним від газу. Цю вимогу західні споживачі відкинули як спробу переписати контракти, що передбачають оплату в доларах і євро. Німеччина, найбільший покупець, назвала це шантажем і на цьому тижні попередила про потенційну надзвичайну ситуацію, якщо постачання буде скорочено.

Але станом на 1 квітня поки не було жодних ознак негайного припинення. Потоки залишалися стабільними двома з трьох магістральних трубопроводів, що доставляють російський газ у Європу – «північним потоком-1» через Балтійське море і в Словаччину через Україну.

Потоки іншим основним маршрутом, через газогін «Ямал–Європа» через Білорусію, змінили напрямок, тепер газ іде з Німеччини в Польщу, але це трапляється час від часу і не обов'язково вказує на нову політику.

«газпром» заявив, що продовжує постачати газ у Європу через Україну відповідно до запитів споживачів, при цьому запити в п'ятницю склали 108,4 млн куб. м, що лише незначно менше, ніж 109,5 млн куб. м днем раніше.

Джерело повідомило агентству Reuters, що деякі контракти передбачають постачання газу до настання терміну платежу, припускаючи, що крани може бути закрито не відразу.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти