У початок

Gaz-System отримав рішення щодо розміщення наземних газопроводів у проєкті FSRU

Куявсько-поморський воєвода видав Gaz-System два рішення про розміщення газопроводу «Густорзин–Гардея», повідомляє польський Центр інформації про енергетичний ринок. Місяцем раніше компанія отримала від поморського воєводи два рішення щодо розміщення газопроводу «Гардея–Кольник». Таким чином, берегова частина проєкту FSRU має повний набір рішень щодо розміщення.

У рамках наземної частини програми FSRU планується розширення національної транспортної системи, що дозволить ефективно розподіляти газ із району Гданська до центральної Польщі.

Сухопутна частина проєкту завдовжки приблизно 250 км включає три інвестиції:

  • газопровід «Кольник–Гданськ» завдовжки близько 35 км;
  • газопровід «Гардея–Кольник» завдовжки близько 86 км;
  • газопровід «Густорзин–Гардея» завдовжки близько 128 км.

Програма FSRU – наразі ключовий елемент політики забезпечення безперервності постачань газу польським споживачам і розвитку стабільного ринку природного газу в регіоні. Про важливість цього проєкту для нашої частини Європи свідчить нещодавно надане Європейською комісією співфінансування робіт для морської частини FSRU. Отримання рішень для розміщення газопроводів «Гардея–Кольник» і «Густорзин–Гардея» означає, що компанія може перейти до наступного етапу, тобто процесу отримання дозволів на будівництво, сказав Марцін Хлудзінскі, президент правління компанії Gaz-System.

У червні 2022 року компанія отримала дозвіл на будівництво першої з трьох ділянок наземних газопроводів цієї інвестиції, тобто газопроводу «Кольник–Гданськ». При цьому дуже динамічно просуваються роботи над морською частиною проєкту FSRU.

У жовтні того ж року Gaz-System підписала контракт з Rambøll Danmark A/S на проєктні роботи, включаючи виконання всіх необхідних досліджень (зокрема й природні та інженерно-геологічні). Договір передбачає отримання всіх необхідних дозвільних документів, у тому числі дозволу на будівництво морського газопроводу, що з’єднує блок FSRU з системою наземних газопроводів. У листопаді 2022 року також було підписано угоду про технічного радника, який допомагатиме Gaz-System здійснювати нагляд за роботами, які виконує Rambøll.

У грудні 2022 року Європейська комісія в рамках Інструменту підключення Європи (CEF) надала співфінансування проєкту LNG Gdańsk в частині розробки технічних специфікацій і проєктних робіт для плавучого LNG-терміналу. Максимальна сума наданої підтримки становить приблизно 19,6 млн євро.

Введення об'єкта в експлуатацію планується в перспективі на 2027/2028 роки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти