У початок

Fuel for Ukraine визначила напрями для подальшої стабілізації ринку пального — «А-95»

Консалтингова група «А-95» провела у Варшаві міжнародну конференцію Fuel for Ukraine. Захід відбувся за підтримки Міністерства економіки, Міністерства енергетики й Міністерства інфраструктури України і зібрав понад 260 учасників із 20-ти країн світу, повідомляється на сайті групи.

«Україна втратила 100% довоєнних джерел постачання нафтопродуктів, але оперативно переорієнтувалась на імпорт із Європи. Це складний процес, та ми вже досягли певних успіхів, а у підсумку маємо отримати надійний диверсифікований механізм забезпечення пальним», – зазначив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Українські компанії відзначили високий рівень координації зусиль з урядом України, що дало змогу подолати гостру фазу паливної кризи, а у перспективі наростити постачання й реалізувати нові інвестиційні проєкти.

«Наша спільна робота з урядом, закордонними постачальниками і установами дала перші результати. Та ми маємо продовжувати й посилювати чітку щоденну координацію. Ми повинні думати над перспективою, яка вимагає більших обсягів пального і реалізації інвестиційних проєктів у сфері логістики», – підкреслив віце-президент ОККО Василь Даниляк.

Важливим напрямом державної політики має стати пропаганда відповідального споживання, вважає керівник комерційного відділу мережі WOG Тарас Панасюк. «Економія пального в такий час – це необхідний крок. На рівні своєї мережі й наших партнерів ми вже розпочали кампанію з раціонального споживання. Така кампанія потрібна і на національному рівні», – вважає Т. Панасюк.

Головним викликом для Європи й світу, а відповідно і для України наразі є відмова від російських енергоносіїв. Аналітичні доповіді на варшавській конференції зробили представники Міжнародної енергетичної агенції (IEA), Wood Mackenzie, OPIS by Dow Jones та Argus Media. Всі вони констатували дефіцит нафтопродуктів на світовому ринку через одужання економіки після COVID-19 і невизначену перспективу наслідків антиросійського нафтового ембарго. 

Зі слів Маркуса Ліппольда, голови групи підтримки української енергетики у Європейської комісії, криза, що насувається, потребує максимально злагоджених дій державних інституцій і приватних компаній.

«Усі проблеми щодо переорієнтації постачань, з якими сьогодні зіткнулася Україна, постануть перед країнами ЄС під час переорієнтації потоків. Ситуація непроста, та час на підготовку ще є. Перспектива вимагає більшої мобільності від усіх нас і вищої швидкості прийняття рішень на всіх етапах», – сказав М. Ліппольд.

Як зазначив у своїй промові Ульріх Бентербуш із Федерального міністерства економіки й захисту довкілля Німеччини, обговорення проблемних питань у широкому колі дає відмінний результат.

«Ця кооперація потрібна. Кожен на своєму рівні бачить проблеми, яких не бачать інші, тож ми маємо проводити таке спілкування регулярно», – сказав пан Бентербуш, запропонувавши організувати схожий захід у Німеччині.

«Ми почули готовність Європи й світу допомагати Україні, але нашим партнерам не завжди зрозуміло, що саме вони мають зробити і які можливості несе Україна для Європи. Нам зарано заспокоюватись, треба й надалі продовжувати активно працювати з нашими європейськими друзями», – резюмував Сергій Куюн. 

Нагадаємо, міжнародна конференція з питань постачання в Україну пального з Євросоюзу Fuel for Ukraine відбулася 28 червня у Варшаві.

Enkorr вів текстову трансляцію заходу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти