У початок

Fitch підвищив прогноз цін на газ і нафту на найближчі роки

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило оцінку вартості нафти на найближчі роки через перебої з постачанням і збільшення попиту на пальне на тлі ослаблення пандемії COVID-19. Про це йдеться в повідомленні агентства, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Євросоюз заборонив імпорт морем із росії, тому йому доведеться заміщати близько третини всього імпорту нафти постачаннями з інших регіонів, при цьому великі обсяги російської нафти підуть в Індію й Китай», – сказано в повідомленні агентства.

Проте використання вільних потужностей і переспрямування торгових потоків зрештою зменшать тиск на пропозицію нафти у світі, тому надалі ціни будуть помірнішими.

«Наші довгострокові припущення щодо цін на нафту не змінилися», – зазначають аналітики Fitch. При цьому прогноз цін на газ у Європі на 2022-2025 роки було підвищено.

«ЄС прагне знизити свою залежність від постачань російського газу, головним чином за рахунок збільшення постачань скрапленого природного газу в короткостроковій перспективі. Ціни додатково підтримуватимуться фізичними перебоями в постачанні газу й вимогою росії проводити платежі в російських рублях, відмова від чого може призвести до зупинки постачання», – повідомляється у звіті.

Водночас криза пропозиції в рф прискорила енергетичний перехід у Європі, тому аналітики зберегли довгострокові оцінки вартості газу в регіоні без змін.

Як повідомлялося, 3 червня Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій проти росії у відповідь на агресію проти України. Зокрема ЄС заборонив закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти і деяких нафтопродуктів із росії в ЄС. Водночас ембарго не поширюватиметься на імпорт нафти трубопроводами. Цей виняток було зроблено на вимогу Угорщини й інших країн, які не мають виходу до моря і отримують нафту через нафтопровід «дружба».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти