У початок

Фальсифікат і нелегали витісняють заводський продукт у східних областях

Також є російською мовою

Масова пропозиція бензину і дизельного пального, що випускають міні-НПЗ, починає все більше впливати на найбільші ринки східних областей – Дніпропетровщини й Харківщини. Про це enkorr повідомили учасники ринку, а також свідчать дані соцмереж.

«Ми отримали від наших контрагентів у Харківській і Дніпропетровській областях знижені номінації на постачання бензину в січні-лютому. Партнери скаржаться на засилля фальсифікату й відновлення роботи нелегальних АЗС, які грунтовно підчистили на початку минулого року», – розповів комерційний директор «Укргазвидобування» Сергій Федоренко. За його словами, особливо сильним цей вплив став у низький сезон, коли обсяги продажів традиційно падають.

За даними опитування enkorr, нині у східних областях бензин міні-НПЗ пропонується по 15 грн/л при розрахунку готівкою і 17 грн/л за перерахунком.

У спеціалізованих акаунтах соціальних мереж, присвячених торгівлі нафтопродуктами, нещодавно також з'явилися пропозиції дизельного пального класу Євро-4 з умовами оплати по «Ф1 і Ф2» (форма 1 і форма 2, відповідно готівковим і безготівковим розрахунком, – прим. еnkorr). Ціну вказано в розмірі 17 грн/л.

Також оператори роздрібного ринку відзначають масове відновлення роботи нелегальних заправних станцій, які було закрито на початку 2020 року під час всеукраїнської кампанії, ініційованої президентом і прем'єр-міністром України.

Раніше експерти Консалтингової групи «А-95» провели дослідження роботи міні-НПЗ, встановивши, що в 2020 році в Україні з різною інтенсивністю працювало 24 подібних підприємства з місячним обсягом перероблення 30-35 тис. т. Вони виробляють товарні нафтопродукти класів Євро-3 і Євро-4, та щоб уникнути сплати акцизного збору, маркують свою продукцію як розчинники, сольвенти, абсорбенти, легку фракцію, лігроїново-газойлеву фракцію та інші безакцизні позиції.

«Ми оцінюємо обсяг виробництва безакцизного бензину міні-заводами в 30 тис. т на місяць, в окремі місяці він досягає 20% ринку. Збитки держбюджету досягають 4 млрд грн на рік. Уряд має терміново вжити заходів щодо нейтралізації міні-НПЗ», – заявив директор «А-95» Сергій Куюн.

За його словами, для цього потрібно скасувати мораторій на перевірки бізнесу фіскалами, який було введено на період карантину, а також посилити контроль за реалізацією вуглеводневої сировини, присвоївши їй статус підакцизного товару з нульовою ставкою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти

[email protected]

Без уголовной ответственности за такое - это будет бесполезная борьба