У початок

ExxonMobil створює власний трейдинговий підрозділ для посилення позицій на ринку

ExxonMobil планує відновити напрям торгівлі енергоносіями, щоб протистояти таким конкурентам, як Shell і BP, які протягом тривалого часу покладалися на купівлю й продаж товарів для отримання прибутку, повідомляє Financial Times.

Зокрема компанія створює новий бізнес-напрям під назвою Global Trading, який об’єднає «досвід компанії в галузі глобальної торгівлі сирою нафтою, продуктами і сировиною, природним газом, електроенергією й вантажними перевезеннями», йдеться в меморандумі для співробітників, які бачили Financial Times.

Exxon, яка тривалий час вважалася найбільш консервативною з нафтових гігантів, історично зосереджувалася більше на видобутку нафти, газу й палива, ніж на торгівлі енергоносіями і деривативами з високим ризиком.

2016 року FT повідомляло, що компанія вивчає можливість створення торгового підрозділу під керівництвом колишнього виконавчого директора Рекса Тіллерсона, який залишив компанію, щоб стати держсекретарем експрезидента США Дональда Трампа.

Проте торгівля всередині Exxon не зросла до обсягу вже створених підприємств європейських конкурентів, таких як Shell, BP і TotalEnergies, або глобальних торгових домів, таких як Trafigura, Vitol і Gunvor, які відіграють центральну роль у транспортуванні палива по всьому світу.

BP і Shell повідомили про значний прибуток за останній рік у своїх глобальних бізнесах із торгівлі газом, зокрема після того, як ціни в Європі підскочили внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Новий торговельний підрозділ у Exxon спрямований на «підвищення комерційної інтенсивності» та «в кінцевому підсумку досягнення найкращих у галузі торгових результатів», йдеться в меморандумі компанії.

Exxon виробляє близько 3,8 млн барелів нафти і газу в еквіваленті по всьому світу і продає близько 5,4 млн барелів на добу (б/д) паливних продуктів, а також великий бізнес із виробництва хімікатів, що забезпечує широку присутність на глобальних енергетичних ринках.

Exxon не призначила керівника групи і не визначила, де вона буде базуватися, повідомила особа, знайома з ситуацією.

Створення підрозділу глобальної торгівлі є частиною більш масштабної реструктуризації й консолідації розгалуженого бізнесу Exxon, яка відбулася під керівництвом виконавчого директора Даррена Вудса.

Компанія стверджує, що реорганізація, яка передбачала скорочення тисяч робочих місць під час розпалу пандемії коронавірусу, планує скоротити «структурні» витрати на $9 млрд до кінця цього року порівняно з 2019 роком.

На додаток до глобального торговельного бізнесу Exxon створює підрозділ для централізації фінансових послуг і закупівель, а також ще один для управління ланцюгом постачань і логістикою компанії. Однак Exxon заявив, що не планує подальших скорочень.

Наприкінці січня Exxon повідомила про рекордний річний прибуток на рівні $55,7 млрд 2022 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти