У початок

Exxon може втратити $2,5 млрд через проблеми з експортом нафти з Казахстану

Енергетична компанія Exxon Mobil попередила про потенційні ризики для своїх нафтових операцій у Казахстані, які торік принесли $2,5 млрд прибутку. Про це пише Reuters, передає ЕП.

Exxon і Chevron є основними власниками компаній з нафтовидобутку в Казахстані і пов'язаного з ним експортного трубопроводу.

«Казахстан має спільний кордон з росією завдовжки 4 750 миль (7 644 км), і його нафта експортується в основному через лінію Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) через росію і потрапляє на російський експортний термінал на Чорному морі.

Будь-яке закриття трубопроводу або терміналу КТК призведе до перекриття понад 1% світових постачань нафти і коштуватиме її виробникам мільярди доларів недоотриманих доходів», — пише агентство.

Exxon заявила, що її частка в казахстанських нафтових родовищах торік давала 246 тис. барелів нафти і газу на добу. Ця нафта забезпечила прибуток після сплати податків обсягом близько $2,5 млрд. 

Exxon «може зазнати втрати грошових потоків невизначеної тривалості від своєї діяльності в Казахстані», — йдеться в заяві, якщо експорт нафти через трубопровід КТК буде «порушено, скорочено, тимчасово призупинено».

Американська нафтовидобувна компанія володіє 25% акцій спільного нафтовидобувного підприємства «Тенгізшевройл» (ТШО), яке контролює нафтові родовища Тенгіз і Корольов у Казахстані.

Chevron видобуває близько 380 тис. барелів на добу (б/д), або понад 12% від загального обсягу видобутку нафти в Казахстані. Компанія має намір збільшити загальний видобуток на 40% на найбільшому казахстанському родовищі Тенгіз, приблизно до 1 млн б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти