У початок

Exxon Mobil продасть тайський НПЗ і роздрібний підрозділ Bangchak

Exxon Mobil Corp. продасть свій контрольний пакет акцій Esso (Таїланд) Pcl, яка керує місцевим нафтопереробним заводом (НПЗ) і роздрібним бізнесом, конкуренту Bangchak Corp., оскільки найбільша нафтова компанія США зосереджується на внутрішньому ринку й виробництві палива з низьким рівнем викидів. Про це повідомляє Bloomberg.

Bangchak придбає 66%, або 2,28 млрд акцій Esso за ціною, яку буде визначено пізніше, повідомили компанії в окремих заявках на фондовій біржі в четвер. Він також зробить тендерну пропозицію щодо решти 34% акцій після отримання схвалення регуляторних органів. Акції Esso Thailand впали на 17%, тоді як Bangchak підскочили більш ніж на 9,4%, що стало найрізкішим зростанням за два роки.

Хоча компанії не вказали вартість угоди, заявивши, що вона підлягатиме «механізму коригування» згідно з угодою купівлі-продажу акцій, частка Exxon в Esso оцінювалася на рівні 23 млрд батів ($689 млн) на момент закриття акцій. При цьому Bangchak сказав, що вартість підприємства Esso становить 55 млрд батів, що передбачає індикативну ціну покупки 8,84 бата за акцію, виходячи з фінансових показників третього кварталу.

Придбання буде повністю профінансовано забезпеченими банківськими позиками й наявною готівкою, додав Bangchak, зазначивши, що угоду буде завершено через 12 місяців за умови схвалення регуляторних органів.

У результаті придбання Bangchak отримає контроль над нафтопереробним заводом Sriracha, деякими розподільними терміналами й мережею роздрібних станцій під брендом Esso, що допоможе зміцнити його позицію як провідного гравця в нафтопереробній і маркетинговій галузі Таїланду. Bangchak матиме загальну потужність нафтових і продуктових терміналів приблизно в 15 млн барелів, що, з його слів, збільшить його запаси й енергетичну безпеку.

Придбання збільшить потужність НПЗ компанії на 174 тис. барелів на добу (б/д) до загальної кількості 294 тис. б/д, а також збільшить кількість роздрібних АЗС Bangchak до понад 2 100.

Exxon продовжить постачати готові мастильні матеріали й хімічну продукцію в Таїланд через нову компанію, яку буде створено, йдеться в заяві. Зазначається, що Глобальний бізнес-центр компанії в Бангкоку, в якому працює близько 2 тис. чоловік, а також її діяльність з розвідки й видобутку залишаться незмінними. 

«ExxonMobil зосереджує свої інвестиції на глобальних виробничих потужностях, щоб задовольнити світовий попит на паливо з низьким рівнем викидів і високоефективну продукцію, водночас відмовляючись від активів, де інші бачать потенціал для більшої цінності», — сказала Карен МакКі, президент ExxonMobil Product Solutions.    

Відповідно до даних, зібраних Bloomberg, найбільшим акціонером Bangchak є Vayupak Fund, контрольований державою інвестиційний фонд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти