У початок

Експорт сирої нафти з США торік зріс до нового рекорду — EIA

Експорт сирої нафти з США в середньому склав рекордні 3,6 млн барелів на день (б/д) 2022 р., що на 22% більше (640 тис. б/д) порівняно з 2021 р., повідомляє  Energy Information Administration (EIA).

Найбільшу частку вперше отримала Південна Корея (10,3%, або 371 тис. б/д), за нею йдуть Нідерланди (10,2%, або 368 тис. б/д) і Великобританія (9,6%, або 347 тис. б/д). Найбільше скоротився експорт США в Індію (найбільший напрямок експорту 2021 року) й Китай (найбільший напрямок експорту 2020 року), оскільки санкції Заходу проти російського експорту сирої нафти змінили структуру торгівлі.

Це зменшення було з лишком компенсовано збільшенням на інші напрямки, зокрема в Європі. Зростання експорту сирої нафти США було зумовлено збільшенням видобутку сирої нафти в США, вивільненням зі стратегічного резерву нафти США й збільшенням світового попиту на альтернативи російській сирій нафті.

2022 року Азія й Океанія були головним регіональним напрямком експорту сирої нафти з США, що становило 43% (1,55 млн б/д). З 2017 року Азія й Океанія — найбільше місце призначення за обсягом експорту сирої нафти США. Європа посідає друге місце серед регіональних напрямків експорту сирої нафти США, становлячи 42% (1,51 млн б/д) 2022 року.

Європа була другим за обсягом пунктом призначення для сирої нафти США з 2018 року. З 15 найбільших напрямків для експорту сирої нафти з США 6 були в Азії й 7 — у Європі. Канада опинилася на четвертому місці за обсягом експорту сирої нафти з США вперше після закінчення заборони на її експорт 2015 року. До 2020 року Канада була єдиним найбільшим напрямком експорту сирої нафти з США протягом понад 20 років, що відображає великі торговельні потоки сирої нафти й нафтопродуктів між двома країнами.

Останніми роками новий видобуток сирої нафти в США в основному представляв собою легку сиру нафту з низьким вмістом сірки, для переробки якої не оптимізовано нафтопереробні заводи на узбережжі Мексиканської затоки. Зі зростанням глобального попиту на легку сиру нафту з низьким вмістом сірки ці нові барелі збільшили експорт сирої нафти США до Азії та Європи.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти