У початок

Експорт сирої нафти з росії відновлюється попри санкції проти танкерів

російський морський експорт сирої нафти компенсував приблизно половину втрат попереднього тижня, навіть незважаючи на те, що з’являється все більше доказів того, що санкції нарешті починають гальмувати московський ланцюжок постачання нафти.

Відновлення відбулося після того, як завершилися роботи з технічного обслуговування найважливішого експортного терміналу росії в Балтії, а шторми, які неодноразово обрушувалися на головний тихоокеанський порт останніми тижнями, почали вщухати. Дані відстеження руху танкерів, зібрані Bloomberg, показують, що ці попередні збої призвели до того, що середні чотиритижневі потоки трохи нижчі за цільовий показник російського експорту в І кварталі.

Індійські нафтопереробні підприємства — другі за величиною клієнти москви після Китаю після повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року — більше не прийматимуть танкери, що належать державному ПАТ «совкомфлот», через ризики, пов’язані з нещодавно посиленими санкціями. Це, схоже, призвело до того, що кілька суден, які транспортували російську сиру нафту, затрималися біля узбережжя азійської країни, а інші переспрямували до Китаю.

Жодне з суден, визначених Міністерством фінансів США як такі, що перевозять нафту, що порушує обмеження цін G7, не завантажувало вантаж відтоді, як воно було додано у список санкційних суден. Багато хто перекинувся до Чорного моря, де вони зникли з екранів відстеження. Інші стоять на якорі біля портів на балтійському й тихоокеанському узбережжі росії.

Проте на цю мить загальні потоки сирої нафти не зменшилися в будь-якому значному масштабі, при цьому постачання за тиждень до 24 березня зросли приблизно на 360 тис. барелів на день (б/д). З тіньовим флотом танкерів, готових перевозити російську нафту, що нараховує щонайменше 600 суден, все ще є багато кораблів, щоб підтримувати потік  російської нафти.

Відновлення постачань допомогло збільшити прибутки москви від нафти. Валова вартість експорту сирої нафти компенсувала приблизно половину падіння попереднього тижня, підвищившись до $1,68 млрд за сім днів до 24 березня з $1,48 млрд за період до 17 березня. Середній дохід за чотири тижні також зріс приблизно на $15 млн, до $1,62 млрд на тиждень.

Більшу частину запасів російської сирої нафти Sokol, які накопичилися після того, як індійські нафтопереробники відхилили її, зараз вивантажено. Близько 8,4 млн барелів було доставлено на заводи в Китаї, з яких приблизно 3,5 млн барелів зрештою повернулися до Індії. Один вантаж було доставлено у Пакистан.

Це залишає приблизно 5,5 млн барелів, які ще потрібно вивантажити, приблизно половина з яких також повертається до Індії. Усі вантажі Sokol, завантажені цього місяця, відправилися безпосередньо до Китаю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти