У початок

російські компанії почали розпродавати запаси бензину після ударів БпЛА по НПЗ

російські нафтові компанії скоротили виробництво бензину й почали розпродувати накопичені запаси після масових атак українських безпілотників на нафтопереробні заводи (НПЗ), повідомляє «комерсант» із посиланням на галузеві джерела.

Згідно з даними джерел, виробництво бензину в росії за тиждень 13-19 березня впало на 3,9% щодо попереднього тижня і на 5,2% щодо плану випуску — до 779,4 тис. тонн (111,3 тис. тонн на добу).

Мінімальний обсяг виробництва було відзначено 18 березня – 104,7 тис. тонн на день. Це перший тиждень, коли на випуску бензину позначилися атаки безпілотників на ніжегородський, рязанський і сизранський НПЗ.

Однак незважаючи на зниження виробництва, нафтові компанії збільшили відвантаження на внутрішній ринок на 0,3% – до 794,2 тис. тонн. Різницю між випуском і відвантаженнями нафтовики закрили за рахунок запасів бензину на НПЗ і нафтобазах.

Унаслідок цього запаси за тиждень скоротилися на 1,5% (25,5 тис. тонн). Загалом вони становлять майже 2 млн тонн. Завдяки введенню з 1 березня заборони на експорт бензину його запаси все ще на 153 тис. тонн вищі, ніж рік тому.

У березні українські безпілотники пошкодили установки первинної переробки нафти на ніжегородському НПЗ «лукойлу», а також вивели з ладу дві такі установки на рязанському НПЗ та по одній — на сизранському й куйбишевському НПЗ (усі належать «роснєфті»).

За даними «комерсанта», нафтопереробка у березні становила 722,6 тис. тонн на добу, що на 0,5% менше за рівень лютого. У міненерго рф розраховують, що зниження показника на низці заводів буде компенсовано збільшенням переробки на інших НПЗ. Поки що нафтовики у березні збільшили експорт нафти.

Водночас вартість бензину на СПбМТСБ зростає останні два тижні. За підсумками торгів 22 березня біржові котирування Аі-95 в європейській частині росії зросли на 0,7%, до 66,9 тис. руб. за тонну.

Наслідки атак українських безпілотників «поки що виявилися менш значущими, ніж показував попередній аналіз, що передбачав зниження випуску на 12-13%», каже сєргєй кондратьєв з російського інституту енергетики та фінансів.

За його оцінкою, випуск бензину за підсумками березня буде на 135–140 тис. тонн, або на 4%, нижчим від плану. З урахуванням наявних запасів це дозволить уникнути дефіциту на внутрішньому ринку, додав кондратьєв.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти