У початок

Експорт російського трубопровідного газу в Європу у серпні впав на 2%

Середньодобові постачання природного газу в Європу російським енергетичним гігантом «газпромом» скоротилися в серпні на 2% порівняно з липнем і на 2,3% — у річному обчисленні, показали розрахунки Reuters.

Розрахунки, засновані на даних європейської газотранспортної групи Entsog і щоденних звітах «газпрому» про транзит газу через Україну, показали, що середньодобовий трубопровідний експорт минулого місяця знизився до 89,6 млн кубометрів.

Це менше порівняно з 91,5 млн кубометрів на добу у липні цього року й 91,7 млн кубометрів на добу у серпні 2023 року.

Згідно з оприлюдненими даними, загальні постачання «газпромом» природного газу у Європейський Союз у серпні становили близько 2,78 млрд кубометрів. З них через Україну пройшло 1,29 млрд кубометрів, або 41,7 млн кубометрів на добу.

Транзит газу через Україну був дещо нижчим за історичний рівень через бойові дії в курській області, місці останнього пункту перевалки російського природного газу у Західну й Центральну Європу.

Експорт природного газу «газпрому» у Європу цього року досяг приблизно 21,1 млрд кубометрів і зріс на 19,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Компанія, яка не публікувала власну місячну статистику з початку 2023 року, не відповіла на запит про коментарі.

Загалом 2022 року росія постачила у Європу різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу, свідчать дані «газпрому» й розрахунки Reuters. Торік обсяг скоротився на 55,6%, до 28,3 млрд кубометрів.

На піку у 2018-2019 роках річні потоки в регіон досягали від 175 до 180 млрд кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти