У початок

Експорт нафтопродуктів з рф падає через ембарго ЄС

російський експорт нафтопродуктів, який є метою останнього раунду зусиль Заходу з обмеження надходжень москви від нафти, впав у лютому до мінімуму з травня 2022 року, оскільки нові покупці в Африці не змогли поглинути російське паливо, витіснене з Європи.

За даними S&P Global Commodities at Sea, експорт морських нафтопродуктів російського походження становив у лютому в середньому 2,13 млн барелів на день (б/д), що на 21% менше порівняно з нещодавно підвищеним рівнем близько 2,7 млн б/д у січні й на 24% нижче від середнього довоєнного рівня.

Дані про перевезення показують, що імпорт російського палива в Європу різко впав у лютому. Проте торгівля на так званому «сірому» ринку триває, хоча й зниженими темпами, з танкерами, які вивантажують російське паливо у звичайних офшорних точках перевалки з судна на судно біля Греції, Гібралтару, Мальти й Сеути.

Найбільший вплив було відчутно на ринках дизельного пального і мазуту, найбільших російських експортерів палива й прибутків. Згідно з даними, російський експорт дизпального впав більш ніж на 100 тис. б/д у лютому, до 830 тис. б/д, а експорт мазуту знизився за місяць приблизно на 170 тис. б/д, до 614 тис. б/д.

Щоб закрити розрив у Європі, регіональні нафтопереробники й роздрібні торговці паливом продовжують покладатися на альтернативні постачання ДП з Близького Сходу, Туреччини й США, водночас занурюючись у запаси нафтопереробного центру Амстердам-Роттердам-Антверпен, створеного перед ембарго.

Згідно з даними, обсяги російського палива в Європі скоротилися з приблизно 1,5 млн б/д в грудні до менш ніж 500 тис. б/д у лютому, включаючи обсяги, призначені невідомим покупцям від транспортування STS в регіоні.

За той самий період африканські покупці в Марокко, Алжирі, Нігерії, Сенегалі, Тунісі, Гані і Єгипті подвоїли імпорт російського палива приблизно до 440 тис. б/д, показує CAS.

Як наслідок, частка росії в імпорті європейських нафтопродуктів, включаючи обсяги передачі STS, впала лише до 7,5% у лютому, порівняно з довоєнним рівнем у 39%, згідно з CAS.

Згідно з оприлюдненими даними, Туреччина, ОАЕ й Китай зміцнили свої перші позиції як нові найбільші покупці палива в росії, і 35% усіх російських нафтопродуктів тепер спрямовуються в ці країни.

Попри падіння російського експорту нафтопродуктів у лютому, спостережувані рівні в основному відповідають експорту продукції в середині 2022 року до того, як ринки почали накопичувати російське паливо зі знижкою перед очікуваними новими західними обмеженнями.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти